SEMUA PERKARA YANG PERLU ANDA
KETAHUI TENTANG PERLINDUNGAN UVA DAN UVB

Article Read Duration 8 min dibaca

Sinar UVA menyebabkan penuaan kulit pramatang, manakala sinar UVB mengakibatkan selaran dan keperangan. Kedua-duanya meningkatkan risiko anda mendapat barah kulit. Sinar UVA panjang ialah subkumpulan UVA yang menembusi kulit terutamanya secara mendalam dan menyebabkan masalah seperti bintik pigmen gelap, alahan cahaya matahari dan penuaan pramatang. Perlindungan yang berkesan mestilah menapis UVA, UVB dan UVA panjang. Anda boleh mengetahui kekuatan perlindungan matahari anda dengan melihat penilaian SPF untuk sinar UVB dan penilaian PPD untuk UVA. Produk perlindungan matahari yang paling maju menggabungkan antioksidan seperti Baicalin untuk meningkatkan perlindungan UVA anti-panjang. Rangkaian Anthelios daripada La Roche-Posay menawarkan perlindungan UVA-UVB-UVA panjang pakar yang juga sesuai untuk kulit paling sensitif.

APAKAH PERBEZAAN
ANTARA UVA DAN UVB?

Sinar UV hanya menyumbang 5% daripada cahaya matahari yang sampai ke bumi, tetapi ia sangat kuat. Terdapat beberapa jenis sinaran. Walaupun sinar UVC biasanya disekat oleh lapisan ozon, sinar UVA dan UVB sampai ke bumi dan memberikan kesan pada kulit.

UVA: A merujuk kepada "Ageing (Penuaan)" atau "Allergies (Alahan)"

Berlaku sepanjang tahun dan juga pada hari yang mendung, sinar UVA menyumbang 95% daripada sinar ultraungu yang menyentuh permukaan bumi. Ia juga kuat kerana mampu menembusi awan, kaca dan epidermis.
Tidak seperti UVB yang menyebabkan selaran matahari, sinar UVA tidak menyakitkan tetapi berbahaya. Sebaliknya, ia mampu tembus jauh ke dalam kulit untuk sampai ke sel-sel dermis (lapisan kulit yang lebih dalam). Dengan menghasilkan radikal bebas, ia boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang dan mengakibatkan:

 • Penuaan foto: struktur sokongan kulit (gentian kolagen dan elastin) diubah suai lalu mengakibatkan kesan kendur dan pembentukan kedutan.
 • Ketidaktoleranan cahaya matahari, biasanya disebut sebagai alahan cahaya matahari (kemerahan, kegatalan, letusan cahaya polimorf).
 • Gangguan pigmentasi (topeng kehamilan, bintik gelap).
 • Pengembangan barah kulit.

Klik DI SINI untuk melangkau ke perlindungan UVA.

UVB: B merujuk kepada "Burns (Selaran)" or "Bronzed skin (Kulit keperangan)"

Sinar UVB hanyalah 5% daripada sinar UV yang sampai ke bumi. Tidak seperti UVA, ia dihalang oleh awan dan kaca, tetapi mampu menembusi epidermis. Ia menyebabkan pemerangan, selaran, reaksi alahan cahaya matahari dan barah kulit.
Klik DI SINI untuk melangkau ke perlindungan UVB.

Anda telah memahami betapa pentingnya melindungi kulit daripada sinar UVA dan UVB.
Klik DI SINI untuk maklumat tentang cara memilih pelindung suria yang betul.

APA ITU
UVA PANJANG?

Sinar UVA panjang: bahaya yang sentiasa wujud dan tidak dapat dilihat

Sepanjang tahun, kita tidak sedar bahawa kita sentiasa terdedah kepada sinar UVA panjang. Hal ini dikenali sebagai pendedahan pasif. Sinar suria ini boleh menembusi awan, kaca dan juga epidermis hingga ke dermis (lapisan kulit yang lebih dalam).

Apakah kesan sinar UVA panjang?

Semakin panjang sinar UVA, semakin dalam ia menembusi kulit. Kadang-kadang, ia menyebabkan kerosakan kulit yang tak berbalik:

 • Gangguan pigmentasi dan warna seperti topeng kehamilan, bintik gelap dan kulit pucat.
 • Ketaktoleranan dan alahan cahaya matahari: Seperti semua sinar UV, sinar UVA panjang boleh mencetuskan kemerahan, bintik pada kulit dan kegatalan. Klik DI SINI untuk mengetahui lebih lanjut tentang alahan cahaya matahari.
 • Penuaan foto atau penuaan pramatang: Kemerosotan keanjalan kulit dan pengenduran yang boleh menimbulkan kedutan.

UVA panjang menyumbang 75% daripada semua sinar UV, maka sebarang perlindungan yang boleh dipertimbangkan mestilah dirumus khas untuk UVA-UVB spektrum luas dan juga UVA panjang.

APAKAH MAKSUD NOMBOR
PADA PELINDUNG SURIA?

Memahami faktor perlindungan pelindung suria

Memilih pelindung suria yang betul boleh menjadi satu dilema! Dengan nama, nombor dan singkatan (SPF, PPD) yang berbeza, memang tidak mudah mencari ciri yang anda perlukan. Oleh itu, apa yang perlu anda ketahui untuk mendapatkan perlindungan terbaik?

Perlindungan UVB: sistem SPF

Perlindungan UVB diukur menggunakan sistem yang dipanggil SPF (faktor perlindungan matahari). Untuk mengelakkan selaran matahari, anda perlu memilih SPF yang betul. Ia tertera pada semua pelindung suria dan terdapat empat tahap perlindungan: rendah (faktor 6 hingga 10), sederhana (15 hingga 25), tinggi (30 hingga 50) dan sangat tinggi (50+). Tetapi apakah maksud sebenar nombor SPF pelindung suria ini?

Mari pertimbangkan satu contoh:
Katakan Laura ialah seorang yang berkulit cerah yang biasanya dapat berjemur selama 10 minit sebelum mendapat selaran matahari.

Jika dia menggunakan SPF 10, tempoh untuk kulitnya terselar didarabkan dengan faktor perlindungan matahari 10, jadi dia akan dapat bertahan di bawah sinar matahari selama 10 x 10 = 100 minit sebelum mendapat selaran matahari.

Tetapi perlu diingatkan bahawa dia perlu menyapu lapisan yang banyak dan rata bagi mendapatkan perlindungan. Secara umumnya, anda mungkin memerlukan lebih banyak krim daripada yang anda fikirkan. Jumlah bersaiz bola golf untuk seluruh badan ialah anggaran yang disyorkan.

Perlindungan UVA: sistem PPD

Perlindungan UVA mempunyai sistemnya sendiri yang dipanggil PPD (penggelapan pigmen berterusan) untuk mengukur perlindungan. Sama seperti SPF, PPD yang lebih tinggi bermaksud perlindungan yang lebih kuat dan lebih lama terhadap kesan berbahaya sinar UVA. Sistem ini berfungsi sama seperti sistem SPF, jadi PPD 10 bermaksud ia memerlukan lebih kurang 10 kali lebih lama untuk kulit menjadi merah berbanding dengan kulit yang tidak dilindungi. Perlu diingatkan bahawa “lebih banyak adalah lebih bagus” apabila menyentuh tentang penggunaan pelindung suria.

FOTOTAIP YANG BERBEZA BERTINDAK BALAS
LEBIH ATAU KURANG PANTAS TERHADAP CAHAYA MATAHARI

Walaupun sesetengah kulit mudah menjadi perang, ada jenis yang lebih rentan dan sentiasa memerlukan faktor perlindungan yang tinggi. Dengan faktor perlindungan yang tinggi, kulit anda dilindungi dengan lebih baik. Walau bagaimanapun, produk mesti digunakan semula setiap 2 jam, atau selepas berenang atau banyak berpeluh.

Apa itu fototaip?

Fototaip anda ialah pengelasan yang mencerminkan cara kulit anda bertindak balas terhadap cahaya matahari. Terdapat enam jenis fototaip:

 • Fototaip I: kulit putih susu (bintik merah), sentiasa terselar, tidak pernah keperangan, banyak jeragat.
 • Fototaip II: kulit cerah, sentiasa terselar, adakalanya berkilau sedikit, banyak jeragat.
 • Fototaip III: kulit cerah hinggalah gelap, adakalanya terbakar, sentiasa keperangan (perang sederhana), sedikit jeragat.
 • Fototaip IV: kulit gelap, tidak pernah terselar, sentiasa keperangan (perang gelap), tiada jeragat.
 • Fototaip V: kulit sawo matang, tidak pernah terselar, sentiasa keperangan (perang yang amat gelap), tiada jeragat.
 • Fototaip VI: kulit hitam, tidak pernah terselar, tiada jeragat.

JADI, APAKAH PELINDUNG MATAHARI
YANG PATUT SAYA PILIH?

Apakah perlindungan UVA, UVB dan UVA panjang yang terbaik untuk kulit sensitif?

Untuk kekal selamat di bawah cahaya matahari, anda memerlukan perlindungan matahari yang menggabungkan perlindungan UVA, UVB dan UVA panjang. Pastikan produk anda menyebut UVA panjang secara khusus kerana tidak semua rumusan melindungi daripada subjenis sinar UV ini. Jika anda berkulit cerah dengan rambut dan mata berwarna terang, anda memerlukan perlindungan yang tinggi atau sangat tinggi (SPF 30 - 50+), manakala anda boleh menggunakan faktor perlindungan yang lebih rendah jika anda berkulit lebih gelap. Jika anda mempunyai kulit sensitif, anda perlu menggunakan jenama yang merumus khas produk yang sesuai untuk kulit sensitif.

Selama hampir 30 tahun, Makmal Dermatologi La Roche-Posay telah membangunkan rangkaian pelindung suria yang khusus untuk melindungi semua jenis kulit sensitif, untuk orang dewasa dan juga kanak-kanak. Dengan perlindungan mataharinya yang berkesan terhadap sinar UVA, UVB dan UVA panjang, rangkaian ANTHELIOS memberi anda perlindungan sehingga dua kali lebih ketat daripada syor Eropah, sambil mengekalkan toleransi yang terbaik walaupun pada kulit sensitif.

RANGKAIAN LENGKAP DARIPADA
JENAMA PENJAGAAN MATAHARI RUJUKAN

Disyorkan oleh pakar dermatologi: Kulit anda berada dalam tangan yang selamat

Terdapat dalam bentuk cecair, minyak, susu, gel atau semburan, rangkaian ANTHELIOS daripada jenama rakan kongsi pakar dermatologi iaitu La Roche-Posay menawarkan pelbagai pilihan tekstur yang menggabungkan keselesaan dan perlindungan tanpa menjejaskan ketoleranan untuk penggunaan yang kerap. Anthelios memahami keperluan khusus setiap jenis kulit dan produknya boleh didapati dalam bentuk yang berbeza dan tahap perlindungan yang berbeza (perlindungan tinggi SPF 30 atau perlindungan sangat tinggi SPF 50+). Gabungan perlindungan UVA dan UVB yang tinggi melindungi anda daripada kesan langsung sinar matahari yang tidak menyenangkan seperti selaran matahari serta kerosakan jangka panjang seperti penuaan foto.

APAKAH PELINDUNG MATAHARI
YANG TERBAIK UNTUK MUKA?

Apakah jenis penghalang matahari yang patut saya pilih untuk kulit muka saya yang sensitif

Jika anda mempunyai kulit sensitif dan mencari pelindung suria harian yang berkesan untuk muka, pilihan anda ialah rangkaian ANTHELIOS daripada jenama pakar kulit sensitif dan rakan kongsi pakar dermatologi, La Roche-Posay. Semua produk Anthelios sesuai untuk kulit sensitif dan menawarkan perlindungan UVA-UVB yang seimbang termasuklah UVA panjang.

PERLUKAN
RINGKASAN?

Cara memilih produk perlindungan matahari

 • Produk anda harus menawarkan perlindungan UVA-UVB spektrum luas yang seimbang termasuk sinar UVA panjang.
 • Jika anda berkulit cerah dan mata berwarna terang, gunakan perlindungan tinggi atau sangat tinggi (SPF 30 - 50+).
 • Jika anda mempunyai kulit sensitif, cari produk yang dirumus khas untuk kulit jenis ini bagi mengelakkan reaksi kulit.
 • Produk termaju menggabungkan antioksidan seperti Baicalin untuk mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh UVA panjang.
 • Rangkaian ANTHELIOS daripada pakar kulit sensitif dan rakan kongsi pakar dermatologi iaitu La Roche-Posay menawarkan perlindungan UVA-UVB-UVA panjang yang seimbang yang melampaui syor Eropah.
1Cook BE Jr, Bartley GB. Treatment options and future prospects for the management of eyelid malignancies: an evidence-based update. Ophthalmology 2001 Nov; 108(11):2088-98.

BETUL
ATAU PALSU

MATAHARI BOLEH MEMBUAT
ANDA MENGALAMI PENUAAN PRAMATANG.

BETUL

Sinar UVA mengganggu blok binaan dalaman kulit seperti gentian kolagen dan elastin. Lama-kelamaan, pendedahan kepada cahaya matahari menyebabkan hilangnya kegebuan dan keanjalan serta menimbulkan kedutan. Sinar UVB juga merangsang penghasilan pigmen bertompok dan tidak rata yang menyebabkan bintik-bintik gelap dan kulit pucat. Di seluruh dunia, perubahan pada kulit ini dikenali sebagai penuaan foto.
Ketahui Lebih Lanjut

TIDAK PERLUNYA MEMAKAI
PELINDUNG MATAHARI KETIKA MENDUNG.

SALAH

Walaupun pada hari mendung dan hujan, kulit terdedah kepada sinar UV yang lambat-laun akan menyebabkan stigmata penuaan foto muncul. Untuk melindungi kulit anda sepenuhnya, pakai pelindung suria setiap hari, bukan hanya ketika cuaca panas dan cerah. 
Ketahui Lebih Lanjut

SEMAKIN AWAL BARAH
KULIT DIKESAN ADALAH LEBIH BAIK.

BETUL

Sekiranya dikesan lebih awal, 90% daripada barah kulit dapat disembuhkan. Itulah sebabnya pemeriksaan amat penting. Pastinya, penggunaan pelindung suria setiap hari adalah wajib untuk melindungi tahi lalat anda dan mencegah barah kulit.
Ketahui Lebih Lanjut

Adakah anda
tahu?

KITA JUGA MEMPUNYAI
RANGKAIAN UNTUK ITU

ANTHELIOS ialah perintis dalam pasaran produk penjagaan matahari. Perlindungan amat tinggi dan spektrum luasnya ialah hasil penyelidikan klinikal lanjutan selama hampir 30 tahun mengenai Penjagaan Matahari dan kulit sensitif.

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PRODUK
ALAHAN DIUJI

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi Alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
laroche posay safety commitment essential active dose product head

YANG PENTING SAHAJA,
PADA DOS AKTIF YANG TEPAT

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.
laroche posay safety commitment formula protection product head

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.