MENGAPA PELINDUNG SURIA PENTING:
KESAN JANGKA PENDEK DAN JANGKA PANJANG PENDEDAHAN CAHAYA MATAHARI

Article Read Duration 10 min dibaca

Cahaya matahari dalam dos yang kecil bermanfaat untuk mood dan paras vitamin D Tetapi pendedahan yang kuat menyebabkan kesan jangka pendek dan jangka panjang yang berbahaya. Dalam jangka pendek, pendedahan UV boleh menyebabkan:


• Selaran matahari
• Alahan cahaya matahari
• Gangguan pigmentasi
• Jerawat
• Kefotopekaan
• Imunosupresi foto

Dalam jangka panjang, sinar matahari boleh menyebabkan penuaan kulit pramatang dan dua jenis utama kanser kulit:


• Karsinoma sel basal
• Melanoma

Untuk mengelakkan kerosakan jangka pendek dan jangka panjang pendedahan UV, gunakan pelindung matahari UVA-UVB setiap hari dan amalkan tabiat yang bijak seperti berteduh ketika panas terik dan memakai topi, cermin mata hitam dan pakaian pelindung.  

CAHAYA MATAHARI: BERMANFAAT
DALAM DOS YANG KECIL

Pendedahan cahaya matahari yang singkat meningkatkan mood dan tahap vitamin D

Matahari sangat penting untuk kehidupan. Dalam dos yang kecil, ia memberikan kesan yang baik terhadap:

  • Mood: Matahari boleh menjadi penawar yang sangat bagus untuk bentuk kemurungan bermusim yang tertentu.
  • Sintesis Vitamin D, yang sangat diperlukan untuk membaiki kalsium dalam tulang kita. Untuk menikmati manfaat ini, pendedahan cahaya matahari selama 15 minit sehari adalah memadai.

Namun begitu, dalam dos yang kuat, cahaya matahari juga boleh menjadi berbahaya. Teruskan membaca untuk mengetahui kesan jangka pendek dan jangka panjang yang disebabkan oleh matahari merangkumi selaran matahari, alahan cahaya matahari, jerawat, penuaan kulit pramatang dan meningkatnya risiko barah kulit.

KESAN JANGKA PENDEK


PENDEDAHAN CAHAYA MATAHARI

Selaran matahari

Sinar UV mempunyai beberapa kesan berbahaya terhadap kulit dalam jangka masa pendek. Bagi selaran matahari, sinar matahari mengganggu ikatan kimia dalam DNA kita yang menyebabkan bebenang terputus. Apabila sel mengesan kerosakan DNA, ia mungkin mengalami “apoptosis” atau memusnahkan dirinya sendiri. Hal ini mengakibatkan proses keradangan pada kulit: saluran darah mengembang lalu menyebabkan kulit menjadi merah. Ia juga boleh menjadi “bocor”, yang boleh menyebabkan cecair meresap ke dalam kulit yang mengakibatkan bengkak dan lepuh. Gentian saraf dirangsang oleh perantara keradangan lalu menyebabkan kulit sangat lembut dan sakit. Selaran matahari dikelaskan sebagai melecur tahap 1 dan disebabkan terutamanya oleh sinar UVB. 

Selaran matahari bukan sekadar punca ketidakselesaan yang memedihkan: Walaupun hanya terdapat 5 selaran matahari yang melepuh sebelum usia 20 tahun boleh meningkatkan risiko melanoma (barah kulit) sebanyak 80%.

Mujurlah, pelindung suria yang betul dapat mengurangkan risiko anda dan keluarga anda mendapat selaran matahari dan kemungkinan menghidap barah kulit dengan ketara. Untuk petua bijak mengenai cara menjaga keselamatan kulit seisi keluarga di bawah sinar matahari, klik DI SINI

Pelindung suria mengandungi penapis matahari yang menyerap tenaga sinar UV untuk menghalangnya daripada menembusi kulit dan menyebabkan kerosakan. Pastikan pelindung suria anda mengandungi perlindungan UVB yang tinggi atau sangat tinggi (lihat SPF). Klik DI SINI untuk semua perkara yang anda perlu ketahui mengenai sinar UVA dan UVB.

Selain keadaan selaran matahari yang diketahui umum, cahaya matahari menyebabkan pelbagai patologi kulit atau keadaan:

Alahan cahaya matahari

“Alahan cahaya matahari” merujuk kepada satu keadaan kulit di mana pendedahan cahaya matahari menyebabkan kulit menjadi kemerahan dan timbul bintik merah yang gatal di bahagian dada, bahu, lengan dan kaki. Keadaan yang paling lazim dikenali sebagai letusan cahaya polimorf. Bagi alahan sinar matahari, sinar UV dianggap mengubah suai komposisi kimia bahan dalam kulit lalu mencetuskan tindak balas keradangan yang menyebabkan kemerahan dan kegatalan.

Untuk mengelakkan alahan cahaya matahari, anda memerlukan pelindung suria yang selamat yang diuji pada kulit paling sensitif. Dapatkan perlindungan UVA-UVB yang sangat tinggi termasuk UVA panjang kerana sinar UVA biasanya berkaitan dengan alahan cahaya matahari. Sekiranya anda mengalami ruam merah yang gatal setelah terdedah kepada cahaya matahari, anda perlu menitikberatkan perlindungan matahari dengan pelindung suria harian untuk muka dan kulit badan yang terdedah serta mengamalkan tabiat bijak seperti memakai topi, cermin mata hitam dan pakaian pelindung, dan mencari tempat berteduh ketika panas terik. 

Gangguan pigmentasi

Pendedahan cahaya matahari ialah faktor utama yang menyebabkan pelbagai jenis pigmentasi kulit tidak sekata (warna), termasuk bintik gelap, melasma (topeng kehamilan) atau vitiligo.

Mengapa tompok gelap muncul pada kulit saya?

Sinar UVB merangsang sel yang dipanggil melanosit untuk menghasilkan pigmen perang gelap yang disebut melanin, yang memberi kulit perlindungan semula jadi daripada sinar matahari. Dalam kes gangguan pigmentasi, pengeluaran melanin menjadi tidak terkawal dan bertompok hingga menyebabkan pelbagai jenis tompok gelap/cerah pada kulit.

Jika anda mengalami pigmentasi kulit yang tidak teratur, tindakan pertama anda adalah melindungi kulit dengan pelindung suria UVA-UVB harian spektrum luas. Perlindungan anda akan menjadi lebih berkesan jika digabungkan dengan antioksidan seperti Baicalin, vitamin E dan La Roche-Posay Thermal Spring Water, sebagaimana sistem penapis La Roche-Posay, XL protect.

Jerawat: Matahari ialah sahabat palsu

Ramai orang percaya bahawa sinar matahari boleh mengeringkan kulit berminyak dan menyekatakannya. Namun begitu, hal ini hanya berlaku dalam jangka pendek, contohnya beberapa hari pertama.
Memang benar bahawa cahaya matahari mengeringkan kulit pada mulanya dan keperangan boleh menjadikan bintik kelihatan kurang ketara, tetapi kulit anda akan bertindak balas dengan menghasilkan lebih banyak minyak untuk mengimbangi kekeringan. Tambahan pula, sinaran suria akan menebalkan lapisan atas kulit, menyebabkan minyak lebih mudah terperangkap dan menjadi tempat pembiakan bakteria. Hal ini dikenali sebagai “kesan pengambulan” dan menerangkan sebab matahari ialah sahabat palsu bagi penghidap jerawat.

Oleh itu, ketika pendakian yang panas terik, sentiasa pilih produk penjagaan jerawat yang menyepadukan SPF yang bagus. Pelindung matahari harian untuk muka dan kulit yang terdedah (jangan lupa bahagian belakang anda!) sangat penting jika anda ingin mengelakkan kesan pengambulan.

Untuk maklumat lanjut tentang kulit berminyak dan jerawat, klik DI SINI.

Kefotopekaan

Bagi kefotopekaan, ubat-ubatan yang berbeza menyebabkan kulit menjadi sangat sensitif terhadap cahaya matahari. Contoh biasa termasuk antibiotik seperti doksisiklin, ubat jerawat yang kuat isotretinoin dan ubat antiradang tertentu seperti ibuprofen. Semasa mengambil ubat yang merangsang kepekaan cahaya, anda berisiko mengalami reaksi yang mirip selaran matahari walaupun terhadap pendedahan cahaya matahari yang rendah. Dalam kefotopekaan, cahaya UV menyebabkan perubahan struktur pada ubat yang mencetuskan tindak balas imun di dalam badan lalu menyebabkan keradangan kulit yang teruk.

Jika anda mengambil ubat yang berkaitan dengan jenis reaksi ini, anda harus melindungi kulit yang terdedah dengan pelindung suria UVA-UVB spektrum luas dan mengamalkan tabiat bijak yang umum dengan memakai topi, cermin mata hitam dan pakaian pelindung. Pilih produk dengan penilaian SPF dan PPD pelindung suria yang sangat tinggi.

Ingin tahu apakah perbezaan antara SPF dan PPD? Klik DI SINI untuk mengetahui lebih lanjut.

Imunosupresi foto

Sinar UV mengurangkan aktiviti sel imun (sel darah putih) dalam kulit. Kesan ini boleh memberikan manfaat dalam keadaan autoimun (di mana sistem imun badan menjadi berlebihan) seperti dermatitis atopik (penyakit radang kulit) dan psoriasis. Sebenarnya, kadang-kadang pakar dermatologi mempreskripsikan pendedahan cahaya matahari dalam keadaan ini (bagi tempoh yang terkawal untuk mengelakkan selaran matahari dan kerosakan kulit). Tetapi penekanan imun juga boleh memudaratkan. Dalam kes virus herpes simplex, pendedahan cahaya matahari boleh mengakibatkan luka sejuk pada bibir dengan menekan sel imun yang memastikan virus adalah terkawal. Jika anda mengalami luka sejuk, gunakan pelindung matahari harian untuk muka dan jangan lupa semua bahagian bibir yang penting.

KESAN JANGKA PANJANG
PENDEDAHAN CAHAYA MATAHARI

Selain semua kesan jangka pendek (dan biasanya boleh dipulihkan) akibat pendedahan cahaya matahari ini, cahaya matahari juga boleh memberikan kesan jangka panjang pada kulit. Kesan ini terbahagi kepada dua kategori asas Penuaan kulit pramatang dan risiko barah kulit.

UV DAN PENUAAN
KULIT PRAMATANG

Sinar UVA mengganggu blok binaan dalaman kulit seperti gentian kolagen dan elastin. Lama-kelamaan, pendedahan cahaya matahari menyebabkan penipisan dan kecekungan kulit lalu mengakibatkan hilangnya kegebuan dan keanjalan serta kedutan yang jelas. Sinar UVB juga merangsang penghasilan pigmen yang bertompok dan tidak sekata pada epidermis yang menyebabkan bintik hitam (juga dikenali sebagai bintik usia) dan kulit pucat. Di seluruh dunia, perubahan pada kulit ini dikenali sebagai penuaan foto.

Pelindung suria muka harian untuk mengelakkan tanda-tanda penuaan foto

Untuk merawat dan mencegah penuaan foto, langkah pertama anda ialah pelindung matahari muka harian UVA-UVB spektrum luas daripada jenama farmasi yang dipercayai. ANTHELIOS Hydrating Cream SPF50+ ialah pelindung matahari untuk kulit sensitif (dan boleh disapu berhampiran dengan kawasan yang amat rentan iaitu kontur mata tanpa memedihkan mata).

Harus diketahui: Walaupun pada hari mendung dan hujan, kulit terdedah kepada sinar UV yang lambat-laun akan menyebabkan stigmata penuaan foto muncul. Untuk melindungi kulit anda sepenuhnya, pakai pelindung suria setiap hari, bukan hanya ketika cuaca panas dan cerah.

Penjagaan anti-penuaan dengan retinol dan SPF

Sekiranya anda bimbang akan tanda-tanda penuaan foto, pertimbangkan untuk membaiki dan melindungi kulit secara serentak dengan produk retinol yang menyepadukan SPF yang bagus.

Retinol sangat terkenal sebagai molekul rujukan yang dipreskripsikan oleh pakar dermatologi untuk mempercepat pergantian sel di permukaan (untuk merawat bintik hitam), dan memulihkan blok binaan dalaman kulit untuk membaiki walaupun kedutan yang amat dalam. SPF dalam produk akan melindungi kulit daripada serangan persekitaran yang berterusan oleh sinar UV yang membolehkan kulit menggunakan seluruh tenaganya untuk membaiki tanda-tanda penuaan.

UV
DAN RISIKO BARAH KULIT

Kini, risiko untuk mendapat barah kulit ialah 1/1001. Percutian yang lebih panjang, pencarian destinasi yang lebih panas, aktiviti luar dan pemerangan buatan menjelaskan sebab peningkatan angka barah kulit ini. Hal ini kerana pendedahan cahaya matahari ialah punca utama barah kulit. Ini meningkatkan risiko anda untuk dua jenis utama: Karsinoma sel basal dan melanoma. Apakah berita gembiranya? Sekiranya dikesan lebih awal, 90% daripada barah kulit dapat disembuhkan.. Itulah sebabnya La Roche-Posay menggalakkan orang ramai untuk mengamalkan tabiat keselamatan cahaya matahari.

Karsinoma sel basal

Karsinoma sel basal (atau “ulser rodensia”) adalah jenis barah kulit yang paling lazim. Ia biasa terjadi pada golongan lebih tua yang banyak terdedah kepada cahaya matahari selama bertahun-tahun. Ia sering terjadi pada fototaip yang lebih cerah (orang dengan kulit pucat, rambut dan mata berwarna terang serta jeragat) dan cenderung berlaku di kawasan yang terdedah kepada cahaya matahari seperti muka dan kulit kepala. Karsinoma sel basal kelihatan seperti kawasan kulit yang timbul dengan saluran darah mengalir melaluinya, atau kulit mungkin pecah sehingga menyebabkan kemunculan ulser.

Karsinoma sel basal mempunyai prognosis terbaik (bermaksud kemungkinan pemulihan sepenuhnya sangat tinggi) kerana pertumbuhannya perlahan dan tidak cenderung merebak ke bahagian tubuh yang lain sepertimana barah yang lain. Ia dirawat melalui pembedahan untuk membuang lesi atau rawatan seperti kemoterapi topikal, laser, nitrogen cair atau krim yang dipanggil imiquimod. Karsinoma sel basal dapat dicegah melalui penggunaan UVA-UVB seumur hidup (terutamanya di kawasan yang terdedah) dan tabiat perlindungan matahari yang bijak.

Klik DI SINI untuk mengetahui lebih lanjut tentang tabiat keselamatan cahaya matahari

Melanoma

Melanoma ialah bentuk barah kulit yang paling berbahaya dan boleh berkembang pada sebarang peringkat usia. Ia sering berlaku pada orang dengan fototaip yang lebih cerah dan orang yang mempunyai banyak tahi lalat, tetapi ia boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Ia merupakan barah sel pengeluar pigmen di kulit iaitu melanosit dan sering mengambil bentuk tahi lalat dengan:

  • asimetri
  • pinggir tidak sekata,
  • banyak warna yang berbeza tahi lalat,
  • diameter melebihi 6mm,
  • perubahan pantas dari masa ke masa.

Bagi karsinoma sel basal, punca utama melanoma ialah pendedahan UV.

Prognosis melanoma bergantung pada saiz tumor, ketebalannya dan sama ada kulit di atasnya telah pecah. Sekali lagi ditekankan, ada banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengesan sebarang masalah lebih awal. Sekiranya dikesan lebih awal, 90% daripada barah kulit dapat disembuhkan.

Langkah pertama dalam merawat melanoma adalah dengan membuang tahi lalat, yang dapat disembuhkan dalam kebanyakan kes dan kemudian memeriksa penyebaran penyakit yang memerlukan rawatan seperti kemoterapi, radioterapi dan “ubat biologi” (antibodi bersasaran).

Kesan lebih awal

Pengesanan awal ialah kunci kejayaan rawatan melanoma. Jika anda perasan perubahan baru-baru ini atau musykil, berjumpa dengan doktor atau pakar dermatologi anda secepat mungkin untuk mendapatkan nasihat tentang sama ada tahi lalat itu membahayakan. Perlu diingat bahawa bukanlah pengganti pakar dermatologi anda yang merupakan satu-satunya orang yang layak membuat diagnosis lesi yang mencurigakan dan memutuskan untuk memulakan rawatan atau tidak.

Pelindung suria UVA-UVA seumur hidup melindungi daripada melanoma

Kebanyakan melanoma boleh dicegah dengan perlindungan UVA-UVB yang betul. Untuk mengurangkan risiko melanoma:

  • Bayi dan kanak-kanak bawah 3 tahun tidak boleh terdedah kepada cahaya matahari secara langsung dan sepatutnya dilindungi dengan pelindung suria walaupun di tempat teduh.
  • Kanak-kanak atas 3 tahun harus memakai pelindung suria pada kulit yang terdedah apabila berada di bawah sinar matahari dan digalakkan untuk memakai topi, cermin mata hitam dan pakaian pelindung serta mencari tempat teduh ketika panas terik.
  • Penggunaan pelindung suria dan tabiat yang bijak perlu diteruskan sepanjang hayat.

Sebenarnya, zaman kanak-kanak ialah waktu untuk belajar tabiat keselamatan cahaya matahari kerana selaran matahari ketika kecil merupakan faktor risiko utama melanoma. Malah, anda menanamkan tabiat yang bermanfaat buat mereka untuk sepanjang hayat.

1American Association for Cancer Research Press Release, May 29, 2014 http://www.aacr.org/Newsroom/Pages/News-Release-Detail.aspx?ItemID=553#.WKyFqxLhAvo

2Source: Euromelanoma Epidemiological fact sheet

BETUL
ATAU PALSU

MATAHARI BOLEH MENYEBABKAN
ANDA MENGALAMI PENUAAN PRAMATANG.

BETUL

Sinar UVA mengganggu blok binaan dalaman kulit seperti gentian kolagen dan elastin. Lama-kelamaan, pendedahan kepada cahaya matahari menyebabkan hilangnya kegebuan dan keanjalan serta menimbulkan kedutan. Sinar UVB juga merangsang penghasilan pigmen bertompok dan tidak rata yang menyebabkan bintik-bintik gelap dan kulit pucat. Di seluruh dunia, perubahan pada kulit ini dikenali sebagai penuaan foto.
Ketahui Lebih Lanjut

TIDAK PERLU MEMAKAI
PELINDUNG MATAHARI KETIKA MENDUNG.

SALAH

Walaupun pada hari mendung dan hujan, kulit terdedah kepada sinar UV yang lambat-laun akan menyebabkan stigmata penuaan foto muncul. Untuk melindungi kulit anda sepenuhnya, pakai pelindung suria setiap hari, bukan hanya ketika cuaca panas dan cerah. 
Ketahui Lebih Lanjut

SEMAKIN AWAL BARAH
KULIT DIKESAN ADALAH LEBIH BAIK.

BETUL

Sekiranya dikesan lebih awal, 90% daripada barah kulit dapat disembuhkan. Itulah sebabnya pemeriksaan amat penting. Pastinya, penggunaan pelindung suria setiap hari adalah wajib untuk melindungi tahi lalat anda dan mencegah barah kulit.
Ketahui Lebih Lanjut

Adakah anda
tahu?

KAMI JUGA MEMPUNYAI
RANGKAIAN UNTUK ITU

ANTHELIOS ialah perintis dalam pasaran produk pelindung matahari. Perlindungan yang sangat tinggi dan berspektrum luas ialah hasil penyelidikan klinikal selama lebih 25 tahun ke atas pelindung matahari dan kulit sensitif cahaya matahari.

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PRODUK
DIUJI ALAHAN

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi Alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

YANG PENTING SAHAJA,
DENGAN DOS AKTIF YANG BETUL

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment formula protection product head

PERLINDUNGAN RUMUSAN
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.