PERATURAN ASAS
PERLINDUNGAN MATAHARI

duration time 7 min dibaca

Kehangatan dan cahaya matahari ialah sumber kehidupan. Walau bagaimanapun, sinar ultraungu (UV) matahari boleh menyebabkan kerosakan. UVB mengakibatkan selaran matahari, manakala UVA menyebabkan penuaan kulit, dan lebih teruk lagi – kedua-duanya boleh menyumbang kepada barah kulit. Pegawai perubatan bersetuju bahawa setiap orang memerlukan perlindungan matahari. Amalkan empat tabiat keselamatan cahaya matahari untuk mengurangkan risiko:

• Cari tempat berteduh ketika cahaya matahari adalah paling merosakkan antara pukul 11 pagi hingga 3 petang;
• Pakai pakaian yang sesuai, cermin mata hitam penapis UV dan topi.
• Fahami pelindung suria UVA dan UVB untuk memilih produk perlindungan matahari yang betul. 
• Ketahui cara melindungi anak-anak anda daripada cahaya matahari.

Elakkan
pendedahan cahaya matahari yang terik

Ketahui waktu sinar UV yang paling berbahaya

Apabila bercakap tentang cahaya matahari, terdapat banyak kebaikannya. Cahaya matahari adalah paling merosakkan antara jam 11 pagi hingga 3 petang, oleh itu pencinta cahaya matahari yang bijak akan mencari tempat yang teduh sewaktu tengah hari. Jika di taman, sila duduk di bawah pokok. Di pantai pula, bersantai di bawah payung matahari. Di anjung kafé, nikmati makan tengah hari anda di bawah kanopi yang menyejukkan.

Namun sinar ultraungu tidak hanya datang dari atas. Pantulan cahaya matahari meningkatkan lagi kesannya. Kita semua tahu bahawa air memantulkan cahaya matahari, begitu juga dengan pasir, cat putih, konkrit dan permukaan bercahaya atau berkilat. Salji ialah pemantul yang amat kuat; ia meningkatkan pendedahan UV anda hampir dua kali ganda. Penting juga untuk mengetahui bahawa tahap UV meningkat di altitud yang tinggi seperti di pergunungan dan berhampiran dengan khatulistiwa.

Oleh itu, walaupun di tempat yang teduh, di atas gunung, pada hari yang mendung atau ketika musim sejuk, anda masih boleh mendapat dos UV yang berlebihan. Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan cahaya matahari ketika panas terik, ambil langkah berjaga-jaga tambahan untuk diri sendiri dan keluarga dengan mengikuti nasihat di bawah.

Litupi
badan anda

Lindungi diri anda daripada cahaya matahari dengan pakaian, topi dan cermin mata hitam penapis UV

Apabila berada di luar, pakaian ialah barisan pertahanan pertama anda daripada sinar ultraungu yang berbahaya. Namun tidak semua pakaian adalah sama. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diambil perhatian:

Fabrik: Fabrik tenunan yang ketat memberikan perlindungan yang paling berkesan terhadap sinar matahari. Semakin longgar tenunan, semakin banyak UV yang dapat menembusinya. Kain sutera dan muslin yang nipis adalah kurang bagus, dan gaun renda hanya akan memberikan selaran matahari bercorak! Perlu diingat bahawa semakin anda melitupi badan, anda lebih dilindungi, jadi pakailah lengan panjang dan seluar atau skirt yang lebih panjang.

Beberapa pengeluar telah membangunkan pakaian anti-UV khusus yang dilengkapi dengan penilaian Faktor Perlindungan Ultraungu (UPF). Pakaian dengan UPF 50 merupakan penghalang suria yang sangat selamat – ia hanya membenarkan 1/50 UV untuk sampai ke badan anda.

Warna: Warna gelap dan pekat seperti hitam, biru laut, merah atau hijau zamrud memberikan lebih perlindungan UV berbanding warna putih dan pastel.

Topi: Untuk melindungi muka dan leher anda dengan betul daripada cahaya matahari, topi anda memerlukan pinggir yang luas di sekelilingnya (sekurang-kurangnya 7.5cm), dan mahkota! Jadi, lupakan sahaja topi besbol dan topi pelindung matahari.

Cermin mata hitam: Mujurlah piawaian cermin mata hitam dikawal di seluruh EU. Untuk perlindungan optimum daripada sinar matahari yang paling terik, pilih cermin mata hitam yang mempunyai kelulusan CE dalam kategori 3 atau 4*. Pastikan spesifikasi anda sesuai – cermin mata hitam yang turun ke bahagian bawah hidung akan mendedahkan mata anda kepada sinar UV, sementara jika terlalu ketat ia akan menyebabkan anda sakit kepala.

*Cermin Mata Hitam NB dalam CE kategori 4 adalah yang paling gelap dan tidak selamat untuk memandu.

MEMAHAMI
PELINDUNG SURIA

Ketahui cara memilih dan menggunakan pelindung matahari untuk perlindungan yang optimum

Dengan begitu banyak produk, bahan, SPF dan rumusan yang berbeza, memilih dan menggunakan pelindung suria dengan betul adalah agak rumit. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diketahui:

Pelindung suria lwn. penghalang suria, apakah perbezaannya?

Secara teknikal, bahan pelindung suria menyerap sinar UV sebelum sampai ke kulit anda, manakala bahan penghalang suria mewujudkan penghalang untuk menyekat dan memesongkan sinar matahari secara fizikal. Banyak pelindung suria spektrum luas mengandungi kedua-dua jenis bahan. Untuk memudahkan pemahaman, kami merujuk semua losen dan posyen perlindungan matahari kami sebagai "pelindung suria".

Pelindung suria untuk UVA dan UVB

Tujuan kita memerlukan pelbagai jenis bahan perlindungan matahari adalah kerana terdapat pelbagai jenis sinar ultraungu. UVB menyebabkan keperangan yang kelihatan dan juga selaran matahari. UVA sebaliknya merupakan ancaman yang tidak dapat dilihat. Anda tidak akan nampak kesannya secara serta-merta, tetapi dalam jangka panjang, UVA mengakibatkan penuaan kulit. Bersama-sama, UVA dan UVB ialah suspek utama penyebab kebanyakan barah kulit. Jaga keselamatan diri dan keluarga anda dengan memilih pelindung suria "spektrum luas" yang memberikan kedua-dua perlindungan UVA dan UVB termasuk UVA panjang.

Bagaimana pula dengan SPF?

Faktor Perlindungan Matahari (SPF) menilai kecekapan pelindung suria anda dalam menyekat sinar UVB. Untuk perlindungan yang optimum daripada UVB, ahli dermatologi mengesyorkan penggunaan pelindung suria yang ditarafkan sebagai 'tinggi' – SPF 30+, atau 'sangat tinggi' – SPF 50+. Pelindung suria spektrum luas yang diluluskan oleh EU turut memberikan perlindungan UVA dan akan memaparkan huruf 'UVA' dalam bulatan pada bungkusan. Pastikan pelindung suria anda memberikan perlindungan termasuk sinar UVA panjang.

Klik DI SINI untuk maklumat lanjut tentang UVA, UVB dan UVA panjang.

Gunakan pelindung suria yang mencukupi

Ramai orang tidak menggunakan pelindung suria yang mencukupi. Berapakah amaun pelindung suria yang betul? Ia mungkin lebih banyak daripada yang anda fikirkan. Seorang wanita bersaiz purata perlu menggunakan 36g krim untuk melumur seluruh tubuhnya. Amaun itu adalah kira-kira dua sudu besar atau sebesar "bola golf".

Pastikan pelindung suria anda sentiasa ditambah

Sapukan pelindung suria 20-30 minit sebelum anda keluar. Jangan lupa bahagian telinga, tengkuk, kaki dan buku lali, serta belakang tangan anda. Sudah selesai? Tidak! Adalah penting untuk menyapu semula perlindungan matahari setiap dua jam– lebih kerap jika anda banyak berenang atau banyak berpeluh (walaupun dengan rumusan kalis air).

Pilih produk pelindung matahari yang berbeza untuk keadaan yang berbeza

Seperti pesan pembuat rumah, "untuk melakukan kerja yang sempurna, anda perlukan alatan yang betul". Jika anda sekadar membeli sebotol besar pelindung suria serba guna setiap kali musim panas tiba, anda mungkin akan merugikan diri sendiri. Adakah anda akan membawa botol besar itu dalam beg tangan anda apabila anda memerlukan isian semula? Adakah ia pelindung suria yang mampu melembapkan kulit sensitif di muka anda? Adakah ia akan memberikan perlindungan yang baik selepas anda berenang atau bersenam? Jawapan bagi semua soalan itu mungkin "tidak".

Jika anda tidak mempunyai produk yang betul bagi keadaan ini, anda cenderung untuk tidak menggunakan perlindungan matahari anda secara berkala seperti yang disyorkan. Adalah logik untuk memilih beberapa rumusan pelindung suria yang berbeza yang akan memenuhi kehendak dan keperluan seisi keluarga anda.

Makmal La Roche-Posay telah membangunkan ANTHELIOS– rangkaian pelindung suria dengan perlindungan yang tinggi dan sangat tinggi. Produk kami merangkumi rumusan krim, gel, cecair, semburan, minyak, dan batang yang melengkapi gaya hidup anda dan disesuaikan dengan pelbagai jenis kulit: sensitif, berminyak dan rawan jerawat, rawan pigmentasi, bayi dan kanak-kanak... Anda akan menjumpai segala jenis produk seperti pelindung suria berwarna, pelindung suria muka harian dan tekstur “kulit basah” yang boleh digunakan sejurus keluar dari kolam.

Ketahui tarikh luput pelindung suria anda

Botol pelindung suria lama itu yang telah berhabuk di dalam almari bilik air sejak musim cuti yang lalu – atau cuti sebelum itu lagi? – mungkin telah hilang kuasa pelindungnya. Berikut ialah petua untuk menjejak tarikh luput pelindung suria anda: ketika kali pertama anda membuka produk, ambil pen penanda kalis air dan tulis tarikh pada botol atau tiub. Anda kemudian boleh menyemaknya dengan simbol PAO* pada pek tersebut.

*Simbol Tempoh Selepas Dibuka tertera pada semua bungkusan kosmetik. Ia kelihatan seperti balang kecil yang dibuka dan menunjukkan tempoh produk boleh disimpan setelah anda membukanya.

LINDUNGI ANAK-ANAK ANDA
DARIPADA CAHAYA MATAHARI LANGSUNG

Ketahui cara menjaga keselamatan anak kecil daripada UV yang berbahaya

Kulit kanak-kanak sangat rentan terhadap kesan berbahaya cahaya matahari. Itulah sebabnya pakar pediatrik dan pakar dermatologi bersetuju bahawa bayi dan kanak-kanak yang berumur di bawah 3 tahun tidak boleh terdedah kepada cahaya matahari secara langsung.. Ikuti beberapa strategi mudah untuk melindungi anak-anak anda daripada kerosakan akibat sinar matahari jangka panjang, buat seumur hidup:

  • Elakkan cahaya matahari yang panas terik.
  • Litupi badan dengan pakaian, topi berpinggir lebar dan cermin mata hitam anti-UV.
  • Gunakan pelindung suria UVA-UVB spektrum luas dengan perlindungan yang sangat tinggi yang dirumus khas untuk bayi.
  • Apa yang paling penting, ajar anak kecil tabiat keselamatan cahaya matahari yang akan menjaga mereka sepanjang hayat.  

Sekiranya rancangan anda terpaksa berjemur di bawah cahaya matahari, pastikan anda sentiasa membawa pakaian pelindung – ini termasuk baju lengan panjang yang longgar, seluar panjang dan sut renang. Selepas berenang, keringkan si kecil dengan tuala, kemudian gunakan semula pelindung suria yang direka khas untuk kanak-kanak. Pelindung suria ini mestilah kalis air dan pasir, dan dapat dilihat semasa penggunaan supaya anda tahu tiada bahagian yang tertinggal.

Orang Australia yang arif tentang matahari mencipta slogan ikonik Slip, Slop, Slap: Slip (pakai) baju, slop (sapu) pelindung suria, slap (pakai) topi. Perlindungan matahari adalah mudah setelah anda memahaminya. Dengan perlindungan yang betul, anda dapat menikmati cahaya matahari dengan penuh ketenangan.

BETUL
ATAU PALSU

SINAR MATAHARI BOLEH MEMBUAT
ANDA MENGALAMI PENUAAN PRAMATANG.

BETUL

Sinar UVA mengganggu blok binaan dalaman kulit seperti gentian kolagen dan elastin. Lama kelamaan, pendedahan kepada cahaya matahari menyebabkan hilangnya kegebuan dan keanjalan serta menimbulkan kedutan. Sinar UVB juga merangsang penghasilan pigmen bertompok dan tidak rata yang menyebabkan bintik-bintik gelap dan kulit pucat. Di seluruh dunia, perubahan pada kulit ini dikenali sebagai penuaan foto.
Ketahui Lebih Lanjut

TIDAK PERLU MEMAKAI
PELINDUNG MATAHARI KETIKA MENDUNG.

SALAH

Walaupun pada hari mendung dan hujan, kulit terdedah kepada sinar UV yang lambat-laun akan menyebabkan stigmata penuaan foto muncul. Untuk melindungi kulit anda sepenuhnya, pakai pelindung suria setiap hari, bukan hanya ketika cuaca panas dan cerah. 
Ketahui Lebih Lanjut

SEMAKIN AWAL BARAH
KULIT DIKESAN ADALAH LEBIH BAIK.

BETUL

Sekiranya dikesan lebih awal, 90% daripada barah kulit dapat disembuhkan. Itulah sebabnya pemeriksaan amat penting. Pastinya, penggunaan pelindung suria setiap hari adalah wajib untuk melindungi tahi lalat anda dan mencegah barah kulit.
Ketahui Lebih Lanjut

Adakah anda
tahu?

KAMI JUGA MEMPUNYAI
RANGKAIAN UNTUK ITU

ANTHELIOS ialah perintis dalam pasaran produk pelindung matahari. Perlindungan yang sangat tinggi dan berspektrum luas ialah hasil penyelidikan klinikal selama lebih 25 tahun ke atas pelindung matahari dan kulit sensitif cahaya matahari.

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PRODUK
DIUJI ALAHAN

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi Alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
laroche posay safety commitment essential active dose product head

YANG PENTING SAHAJA,
DENGAN DOS AKTIF YANG BETUL

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.
laroche posay safety commitment formula protection product head

PERLINDUNGAN RUMUSAN
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.