SENSITIVITI SINARAN SURIA DAN REAKSI SINARAN SURIA
ALAHAN SINARAN SURIA

Semua orang memerlukan perlindungan dari sinaran suria tetapi ada yang sangat sensitif atau mempunyai alahan terhadap sinaran suria.

SOALAN ANDA
JAWAPAN KAMI

1 quote-marks

Apakah pelindung matahari terbaik untuk kulit sensitif?

Sesetengah pelindung matahari boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit sensitif. Pilih perlindungan UVA-UVB spektrum luas yang diuji pada kulit yang paling sensitif, seperti rangkaian ANTHELIOS daripada jenama pakar kulit sensitif La Roche-Posay. Semua produk ANTHELIOS memasukkan La Roche-Posay Thermal Spring Water yang bersifat melegakan dan anti-oksidan secara semula jadi untuk menenangkan kulit sensitif.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh melindungi kulit saya daripada cahaya matahari?

Pendedahan sinar matahari memberi anda risiko selaran matahari serta bahaya jangka panjang penuaan pramatang dan barah kulit. Untuk kekal selamat di bawah cahaya matahari, cari tempat teduh antara 11 pagi hingga 3 petang, pakai topi, pakaian pelindung dan cermin mata hitam. Selain langkah-langkah ini, sapukan pelindung matahari UVA-UVB spektrum luas setiap 2 jam pada kawasan kulit yang terdedah.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Apakah itu SPF pelindung matahari?

SPF bermaksud "faktor perlindungan matahari". Ini berkaitan dengan kemampuan pelindung matahari anda untuk melindungi kulit daripada sinar UVB yang menyebabkan selaran matahari. Semakin besar nombornya, semakin tinggi perlindungannya. Ketika berada di bawah sinar matahari, anda disarankan untuk menggunakan minimum SPF 30 setiap 2 jam. Jumlah sebesar bola golf diperlukan untuk seluruh badan.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh melindungi kulit saya daripada cahaya matahari tanpa pelindung suria?

Pakar-pakar kulit mengesyorkan agar memakai topi, cermin mata hitam dan pakaian pelindung serta mencari tempat teduh ketika panas terik. Tetapi pelindung matahari merupakan teras strategi perlindungan matahari dan tidak boleh dikeluarkan daripada rutin anda. Pelindung matahari ANTHELIOS menjalani ujian yang ketat bahkan pada kulit yang paling sensitif untuk memastikan keselamatan menyeluruh.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Apakah pelindung suria yang selamat untuk terumbu karang?

Kedua-dua penapis utama dalam rangkaian ANTHELIOS La Roche-Posay, Mexoryl SX dan Mexoryl XL, telah diuji secara menyeluruh berhubung dengan persekitaran laut. Dalam ujian ekotoksikologi, pendedahan 5 minggu kepada penapis ini pada kepekatan yang lebih tinggi daripada yang terdapat dalam air laut tidak menyebabkan pemutihan karang atau tidak memberikan kesan negatif pada mikroalga simbiotik karang.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

BETUL
ATAU PALSU

PAKAIAN GELAP
LEBIH SESUAI DIPAKAI DI BAWAH CAHAYA MATAHARI.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Sememangnya, warna gelap dan pekat seperti hitam, biru laut, merah atau hijau zamrud memberikan lebih perlindungan UV berbanding warna putih dan pastel. Oleh itu, pastikan anda turut membawa beberapa pakaian berwarna gelap semasa berkemas untuk percutian anda yang seterusnya!
Ketahui Lebih Lanjut

KANAK-KANAK ADALAH LEBIH
RENTAN TERHADAP CAHAYA MATAHARI.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Keselamatan cahaya matahari adalah penting bagi kanak-kanak, lebih-lebih lagi apabila anda tahu bahawa 50 - 80% kerosakan berkaitan UV berlaku sebelum umur 20 tahun, dan 1 daripada 55 orang yang lahir pada 2008 akan menghidap melanoma. Tetapi risiko ini dapat dikurangkan secara drastik dengan perlindungan yang sewajarnya
Ketahui Lebih Lanjut

CAHAYA MATAHARI BAGUS
UNTUK ANAK ANDA.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Kulit kanak-kanak sangat rentan terhadap kesan berbahaya cahaya matahari. Itulah sebabnya pakar pediatrik dan pakar dermatologi bersetuju bahawa bayi dan kanak-kanak yang berumur bawah 3 tahun tidak boleh terdedah kepada cahaya matahari secara langsung. Selepas usia ini, pastikan anda menggunakan pelindung suria UVA-UVB spektrum luas dengan perlindungan tinggi seperti Anthelios.
Ketahui Lebih Lanjut

SENSITIVITI SINARAN SURIA DAN REAKSI SINARAN SURIA
ALAHAN SINARAN SURIA

Ini dipanggil fotosensitiviti dan boleh timbul kerana pelbagai sebab:

  • Alahan sinaran suria atau "letusan cahaya polimorf," di mana akan tumbuh benjolan merah yang gatal akibat terdedah kepada sinaran suria.
  • Kulit dengan fototaip yang sangat cerah (tona kulit), di mana kulit mudah terbakar walaupun terkena sinaran suria yang ringan (terutamanya berkepala merah dengan bintik-bintik dan bermata biru)
  • Bahan-bahan tertentu dalam produk penjagaan kulit seperti AHA, retinol dan benzoil peroksida boleh menjadikan kulit sangat sensitif terhadap UV, mengakibatkan kulit rengsa setelah terdedah;
  • Kulit dengan masalah seperti jerawat boleh diburukkan lagi oleh kesan pengeringan sinaran suria;
  • Pendedahan kepada sinaran ultraungu (UV) menjadikan anda berisiko untuk mendapat selaran matahari yang teruk. Oleh itu, adalah disarankan untuk mengelakkan daripada pendedahan sinaran suria.

ALAHAN SINARAN SURIA ATAU FOTOSENSITIVITI?


PENCEGAHAN ADALAH KUNCI

Dalam semua kes alahan sinaran suria atau fotosensitiviti, apa jua puncanya, kata kunci anda adalah pencegahan dan dengan mengikuti beberapa langkah mudah, ianya dapat menghasilkan perbezaan.

Terutama sekali pada musim bunga dan musim panas, sila pakai pakaian pelindung (topi, kemeja lengan panjang dll.). Sentiasa pilih pelindung matahari spektrum luas dengan SPF 50+ (ideal) dan sapukan pada kawasan kulit yang terdedah. Elakkan pendedahan ketika sinaran suria adalah yang terkuat iaitu antara pukul 10 pagi hingga 4 petang.

Dalam sub-bahagian ini, anda akan mendapat panduan lengkap mengenai alahan sinaran suria yang juga dikenali sebagai letusan cahaya polimorf atau letusan cahaya musim panas benigna berserta petua penting mengenai cara mengelakkan kegatalan pada musim panas.

A question mark icon.

Adakah anda
tahu?

Did You Know Desktop Icon

Salji, air dan pasir memantulkan sinaran UV *. Walaupun di tempat teduh, bayi perlu dilindungi dari pendedahan tidak langsung.

*sumber: https://www.soleil.info/uv-meteo/soleil-terre-et-uv/altitude-et-reverberation-plus-duv.html

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
DIUJI ALAHAN

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
DENGAN DOS AKTIF YANG BETUL

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.

PEMBACA
YANG DIHORMATI

Maklumat yang dipaparkan di sini adalah hanya untuk tujuan pendidikan umum dan tidak boleh menjadi pengganti nasihat perubatan profesional. Anda hendaklah selalu mendapatkan nasihat penyedia kesihatan yang berkelayakan untuk sebarang soalan perubatan.