PERLINDUNGAN
MATAHARI

Setiap hari - walaupun pada musim sejuk atau dalam cuaca mendung - kulit terdedah kepada sinaran ultraungu (UV) matahari. UV bertanggungjawab untuk pelbagai masalah di dalam kulit. Ia adalah punca utama kemunculan tanda-tanda penuaan: Kedutan, bintik usia dan kekenduran.

SOALAN ANDA
JAWAPAN KAMI

1 quote-marks

Apakah itu SPF pelindung matahari?

SPF bermaksud "faktor perlindungan matahari". Ini berkaitan dengan kemampuan pelindung matahari anda untuk melindungi kulit daripada sinar UVB yang menyebabkan selaran matahari. Semakin besar nombornya, semakin tinggi perlindungannya. Ketika berada di bawah sinar matahari, anda disarankan untuk menggunakan minimum SPF 30 setiap 2 jam. Jumlah sebesar bola golf diperlukan untuk seluruh badan.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh melindungi kulit saya daripada cahaya matahari?

Pendedahan sinar matahari memberi anda risiko selaran matahari serta bahaya jangka panjang penuaan pramatang dan barah kulit. Untuk kekal selamat di bawah cahaya matahari, cari tempat teduh antara 11 pagi hingga 3 petang, pakai topi, pakaian pelindung dan cermin mata hitam. Selain langkah-langkah ini, sapukan pelindung matahari UVA-UVB spektrum luas setiap 2 jam pada kawasan kulit yang terdedah.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Apakah pelindung matahari terbaik untuk kulit sensitif?

Sesetengah pelindung matahari boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit sensitif. Pilih perlindungan UVA-UVB spektrum luas yang diuji pada kulit yang paling sensitif, seperti rangkaian ANTHELIOS daripada jenama pakar kulit sensitif La Roche-Posay. Semua produk ANTHELIOS memasukkan La Roche-Posay Thermal Spring Water yang bersifat melegakan dan anti-oksidan secara semula jadi untuk menenangkan kulit sensitif.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh melindungi muka saya daripada cahaya matahari?

Bagi mengelakkan penuaan pramatang atau barah kulit, penting untuk menggunakan pelindung suria muka harian. Pilih tekstur yang paling sesuai dengan kulit anda seperti krim keselesaan untuk kulit kering, gel tidak komedogenik untuk kulit berminyak atau kabus segar jika anda suka melumurkan krim.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh melindungi kulit saya daripada cahaya matahari tanpa pelindung suria?

Pakar-pakar kulit mengesyorkan agar memakai topi, cermin mata hitam dan pakaian pelindung serta mencari tempat teduh ketika panas terik. Tetapi pelindung matahari merupakan teras strategi perlindungan matahari dan tidak boleh dikeluarkan daripada rutin anda. Pelindung matahari ANTHELIOS menjalani ujian yang ketat bahkan pada kulit yang paling sensitif untuk memastikan keselamatan menyeluruh.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

BETUL
ATAU PALSU

TIDAK PERLU MEMAKAI
PELINDUNG MATAHARI KETIKA MENDUNG.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Walaupun pada hari mendung dan hujan, kulit terdedah kepada sinar UV yang lambat-laun akan menyebabkan stigmata penuaan foto muncul. Untuk melindungi kulit anda sepenuhnya, pakai pelindung suria setiap hari, bukan hanya ketika cuaca panas dan cerah. 
Ketahui Lebih Lanjut

SINARAN SURIA BOLEH MENYEBABKAN
ANDA MENGALAMI PENUAAN PRAMATANG.

BETUL An illustration of an incorrect answer to a question.

Sinar UVA mengganggu blok binaan dalaman kulit seperti gentian kolagen dan elastin. Lama kelamaan, pendedahan kepada cahaya matahari menyebabkan hilangnya kegebuan dan keanjalan serta menimbulkan kedutan. Sinar UVB juga merangsang penghasilan pigmen bertompok dan tidak rata yang menyebabkan bintik-bintik gelap dan kulit pucat. Di seluruh dunia, perubahan pada kulit ini dikenali sebagai penuaan foto.
Ketahui Lebih Lanjut

PAKAIAN GELAP
LEBIH SESUAI DIPAKAI DI BAWAH CAHAYA MATAHARI.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Sememangnya, warna gelap dan pekat seperti hitam, biru laut, merah atau hijau zamrud memberikan lebih perlindungan UV berbanding warna putih dan pastel. Oleh itu, pastikan anda turut membawa beberapa pakaian berwarna gelap semasa berkemas untuk percutian anda yang seterusnya!
Ketahui Lebih Lanjut

KANAK-KANAK ADALAH LEBIH
RENTAN TERHADAP CAHAYA MATAHARI.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Keselamatan cahaya matahari adalah penting bagi kanak-kanak, lebih-lebih lagi apabila anda tahu bahawa 50 - 80% kerosakan berkaitan UV berlaku sebelum umur 20 tahun. Tetapi risiko ini dapat dikurangkan secara drastik dengan perlindungan matahari yang sewajarnya.
Ketahui Lebih Lanjut

KEBANYAKAN KES
MELANOMA BOLEH DICEGAH

Bentuk barah kulit yang paling serius, melanoma adalah salah satu jenis barah yang paling biasa di kalangan orang muda, terutamanya wanita di bawah 30 tahun. Berita baiknya adalah kebanyakan kes barah kulit dapat dicegah sepenuhnya hasil perlindungan sinaran suria yang mencukupi dalam bentuk pakaian pelindung, tingkah laku terhadap suria yang bijak serta pelindung suria yang tepat.

Bahagian berikut menawarkan gambaran keseluruhan konsep utama perlindungan suria: Bagaimanakah cara perlindungan suria berfungsi, mengapakah ia sangat penting serta bagaimanakah anda dapat memastikan bahawa kulit anda dan keluarga selamat?

Anda juga akan mengetahui petua terbaik mengenai pencegahan barah kulit dan panduan menggunakan kaedah ABCDE untuk menyaring tahi lalat anda dan orang yang disayangi.

Selain itu, anda akan menemui beberapa artikel khusus mengenai kes-kes sensitiviti terhadap cahaya matahari seperti alahan suria atau kulit yang rosak serta masalah pigmentasi seperti melasma (sungkup kehamilan).

Akhir sekali, kami juga menangani kebimbangan mengenai perlindungan matahari dan keselamatan produk – apakah tahap selamat pelindung matahari untuk anda dan alam sekitar?

APAKAH PUNCA
KULIT SENSITIF?

Jadi, apakah asas kulit sensitif? Untuk satu tempoh masa yang lama, kulit sensitif adalah suatu misteri perubatan. Namun, penyelidikan lanjutan telah mendedahkan beberapa faktor yang terlibat.

  • Kulit sensitif mempunyai penghalang/perisai permukaan yang tidak berkesan (kekurangan lipid pelindung), bermaksud perengsa persekitaran seperti serbuk pencuci yang kesat atau bahan kosmetik tertentu dapat menembusi lapisan yang lebih dalam. Atas sebab ini, ia mendapat manfaat daripada produk penjagaan khusus untuk menambah fungsi penghalangnya. Anda akan mengetahui semua tentang pendekatan ini dalam artikel di bawah sub-bahagian di bawah.
  • Sebagai tambahan kepada fungsi penghalang yang terganggu, kulit sensitif mengalami satu fenomena yang disebut "keradangan neurogenik". Ini bermaksud bahawa hujung saraf adalah hipersensitif dan melepaskan bahan keradangan (isyarat bahaya biasanya disediakan untuk serangan pada kulit) sebagai tindak balas terhadap rangsangan yang tidak berbahaya seperti air liat serta perubahan suhu. Keradangan ini menimbulkan simptom ciri kulit sensitif seperti menyengat, sesemut dan gatal.

Dalam sub-bahagian di bawah, kami akan membantu anda menentukan sama ada anda mempunyai kulit sensitif atau tidak dan membincangkan cara terbaik untuk membuatkan kulit anda berasa selesa dengan petua gaya hidup pintar serta cadangan produk.

Anda juga akan menemui alat solek yang direka khas untuk membantu melindungi dan melegakan kulit sensitif.

Jangan lupa untuk melihat gambaran keseluruhan kulit kepala dan rambut sensitif kami berserta maklumat mengenai topik utama seperti mencukur kulit sensitif serta cara merawat kulit kepala sensitif yang terdedah keadaan seperti kelemumur serta keguguran rambut.

Kenali yang BARU
Anthelios Invisible fluid SPF50+

 
Anthelios Invisible Fluid Spf 50+ Shake baru untuk perlindungan.   Pelindung matahari untuk wajah yang paling hebat, disyorkan oleh pakar dermatologi, Perlindungan UVA yang sangat tinggi, jelas di bawah Kamera UV, Tidak kelihatan pada kulit, Tahan ekstrem, Tahan pasir, Tahan Peluh, Tahan air, Anthelios Invisible FLuid SPF 50+
A question mark icon.

Adakah anda
tahu?

Did You Know Desktop Icon

Salji, air dan pasir memantulkan sinaran UV *. Walaupun di tempat teduh, bayi perlu dilindungi dari pendedahan tidak langsung.

*sumber: https://www.soleil.info/uv-meteo/soleil-terre-et-uv/altitude-et-reverberation-plus-duv.html

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
ALAHAN DIUJI

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
PADA DOS AKTIF YANG TEPAT

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.

PEMBACA
YANG DIHORMATI

Maklumat yang dipaparkan di sini adalah hanya untuk tujuan pendidikan umum dan tidak boleh menjadi pengganti nasihat perubatan profesional. Anda hendaklah selalu mendapatkan nasihat penyedia penjagaan kesihatan yang berkelayakan untuk sebarang soalan perubatan.