MENYAHKODKAN PERLINDUNGAN SURIA
MENGAPA IA PENTING?

Di bawah, anda akan menemui artikel khusus yang menerangkan pelbagai kesan UV jenis ini pada kulit - selaran matahari dan penuaan - serta cara memahami label produk suria dan memilih perlindungan yang boleh anda percayai.

SOALAN ANDA
JAWAPAN KAMI

1 quote-marks

Apakah itu SPF pelindung matahari?

SPF bermaksud "faktor perlindungan matahari". Ini berkaitan dengan kemampuan pelindung matahari anda untuk melindungi kulit daripada sinar UVB yang menyebabkan selaran matahari. Semakin besar nombornya, semakin tinggi perlindungannya. Ketika berada di bawah sinar matahari, anda disarankan untuk menggunakan minimum SPF 30 setiap 2 jam. Jumlah sebesar bola golf diperlukan untuk seluruh badan.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Apakah pelindung matahari terbaik untuk kulit sensitif?

Sesetengah pelindung matahari boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit sensitif. Pilih perlindungan UVA-UVB spektrum luas yang diuji pada kulit yang paling sensitif, seperti rangkaian ANTHELIOS daripada jenama pakar kulit sensitif La Roche-Posay. Semua produk ANTHELIOS memasukkan La Roche-Posay Thermal Spring Water yang bersifat melegakan dan anti-oksidan secara semula jadi untuk menenangkan kulit sensitif.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Adakah semburan pemerangan melindungi anda daripada cahaya matahari?

Semestinya tidak! Semburan pemerangan bertindak balas dengan sel mati di permukaan kulit untuk "mewarnakan" kulit. Hal ini tidak ada kaitan dengan pertahanan kulit terhadap cahaya matahari. Semburan pemerangan jauh lebih selamat daripada pemerangan biasa, tetapi anda mesti terus melindungi kulit anda daripada cahaya matahari selepas semburan pemerangan dengan menggunakan pelindung suria UVA-UVB spektrum luas.

Ketahu lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh melindungi kulit saya daripada cahaya matahari?

Pendedahan sinar matahari memberi anda risiko selaran matahari serta bahaya jangka panjang penuaan pramatang dan barah kulit. Untuk kekal selamat di bawah cahaya matahari, cari tempat teduh antara 11 pagi hingga 3 petang, pakai topi, pakaian pelindung dan cermin mata hitam. Selain langkah-langkah ini, sapukan pelindung matahari UVA-UVB spektrum luas setiap 2 jam pada kawasan kulit yang terdedah.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh melindungi muka saya daripada cahaya matahari?

Bagi mengelakkan penuaan pramatang atau barah kulit, penting untuk menggunakan pelindung suria muka harian. Pilih tekstur yang paling sesuai dengan kulit anda seperti krim keselesaan untuk kulit kering, gel tidak komedogenik untuk kulit berminyak atau kabus segar jika anda suka melumurkan krim.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

BETUL
ATAU PALSU

SINARAN SURIA BOLEH MEMBUAT
ANDA MENGALAMI PENUAAN PRAMATANG.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Sinar UVA mengganggu blok binaan dalaman kulit seperti gentian kolagen dan elastin. Lama-kelamaan, pendedahan kepada cahaya matahari menyebabkan hilangnya kegebuan dan keanjalan serta menimbulkan kedutan. Sinar UVB juga merangsang penghasilan pigmen bertompok dan tidak rata yang menyebabkan bintik-bintik gelap dan kulit pucat. Di seluruh dunia, perubahan pada kulit ini dikenali sebagai penuaan foto.
Ketahui Lebih Lanjut

TIDAK PERLU MEMAKAI
PELINDUNG MATAHARI KETIKA MENDUNG.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Walaupun pada hari mendung dan hujan, kulit terdedah kepada sinar UV yang lambat-laun akan menyebabkan stigmata penuaan foto muncul. Untuk melindungi kulit anda sepenuhnya, pakai pelindung suria setiap hari, bukan hanya ketika cuaca panas dan cerah. 
Ketahui Lebih Lanjut

SEMAKIN AWAL BARAH
KULIT DIKESAN ADALAH LEBIH BAIK.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Sekiranya dikesan lebih awal, 90% daripada barah kulit dapat disembuhkan. Itulah sebabnya pemeriksaan amat penting. Pastinya, penggunaan pelindung suria setiap hari adalah wajib untuk melindungi tahi lalat anda dan mencegah barah kulit.
Ketahui Lebih Lanjut

MENYAHKODKAN PERLINDUNGAN SURIA
MENGAPA IA PENTING?

Untuk melihat lebih mendalam mengenai apa yang berlaku pada kulit di bawah sinaran suria, anda akan mendapat panduan ringkas mengenai kesan jangka pendek dan jangka panjang terhadap pendedahan sinaran suria (alahan suria, jerawat, fotosensitiviti…).

Dikuasakan dengan semua pengetahuan ini, anda akan bersedia untuk mengetahui amalan terbaik yang disyorkan bagi menjaga keselamatan kulit anda dan keluarga serta maklumat mengenai kepentingan perlindungan harian, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif.

A question mark icon.

Adakah anda
tahu?

Did You Know Desktop Icon

Salji, air dan pasir memantulkan sinaran UV *. Walaupun di tempat teduh, bayi perlu dilindungi dari pendedahan tidak langsung.

*sumber: https://www.soleil.info/uv-meteo/soleil-terre-et-uv/altitude-et-reverberation-plus-duv.html

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
DIUJI ALAHAN

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
DENGAN DOS AKTIF YANG BETUL

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.

PEMBACA
YANG DIHORMATI

Maklumat yang dipaparkan di sini adalah hanya untuk tujuan pendidikan umum dan tidak boleh menjadi pengganti nasihat perubatan profesional. Anda hendaklah selalu mendapatkan nasihat penyedia kesihatan yang berkelayakan untuk sebarang soalan perubatan.