Menentukan Apakah Rutin Kecantikan Anda Memperburuk Alahan Kulit

duration time 3 min dibaca

Laporan daripada doktor bahawa pesakit mereka mengadu reaksi seperti alahan kulit kian meningkat: Gatal, terbakar, bersisik dan ruam. Hanya ujian bersasaran yang dapat menentukan punca yang tepat, tetapi jika kulit anda ialah fokus utama alahan atau jika kosmetik yang mencetuskan gejala anda, sebaiknya kaji semula tabiat kecantikan anda. Luangkan masa untuk memeriksa sama ada produk anda mengandungi alergen dan jangan malas membersihkan muka, tangan dan alat kecantikan anda ­– namun jangan terjebak untuk tidak menggunakan langsung produk penjagaan kulit.

5 TABIAT BURUK KECANTIKAN
YANG HARUS DIBUANG

1. Berhenti menggunakan kosmetik yang tidak mesra alahan

Banyak kosmetik mengandungi alergen dan perengsa. Umumnya, cari produk yang mengandungi 0% wangian, 0% alkohol and 0% bahan yang tidak diperlukan. Bahan lain yang berpotensi sebagai perengsa atau alergen yang harus dielakkan termasuk AHA (asid hidroksi alfa), urea dan minyak pati. Jika anda memilih solekan untuk alahan kulit, dan pelembap hipoelergenik dan produk penjagaan kulit, anda mungkin tidak akan tersalah pilih.

 

2a. Jangan kurangkan pembersihan

Jika anda tidak membuat pembersihan sebelum tidur, anda akan meninggalkan alergen dan perengsa seperti debunga dan pencemaran pada kulit anda sepanjang malam. Ia boleh mengganggu fungsi penghalang kulit1dan menyebabkan kerengsaan.

Tahukah anda? Fungsi penghalang kulit bergantung pada bakteria baik yang hidup di atasnya.

 

2b. Jangan membersih secara berlebihan!

Anda mahu “menyingkirkan noda daripada kulit anda,” tetapi jika anda turut membuang lipid permukaan kulit anda yang berharga, maka anda mendedahkannya kepada reaksi kulit. Gunakan pembersih lembut seperti air misel  yang tahu bahan yang perlu disingkirkan dan yang harus dibiarkan. Sabun, walaupun sabun hipoelergenik adalah terlalu kasar untuk kulit yang sensitif terhadap alahan.

 

3a. Jangan lupa mencuci tangan sebelum menggunakan produk

Anda mungkin memindahkan alergen dan perengsa daripada apa-apa sahaja yang anda sentuh kepada kulit anda (fikirkan sejenak berapa banyak produk rumah yang kasar). Sentiasa ingat bahawa banyak alergen dalam produk masuk ke dalam balang atau botol daripada persekitaran. Sentiasa pilih tiub berbanding balang. Jika anda mempunyai alahan kulit atau terlalu reaktif, cari pembungkusan kedap udara yang menggunakan injap sehala untuk mengelakkan alergen memasuki formula sebaik sahaja tiub dibuka.

 

3b. Jangan lupa mencuci berus, paf dan span solekan anda

Setiap alatan ini boleh memerangkap habuk dan alergen. Basuh alatan ini dengan sabun hipoalergenik sekurang-kurangnya sekali seminggu.

 

4. Buang masker buatan sendiri anda

Walaupun tampak seronok, menyelongkar almari dapur anda dan mencipta rawatan kulit anda sendiri merupakan punca reaksi kulit jika anda mempunyai alahan kulit. Penyebab utama?
Jus lemon: PH berasidnya boleh merengsakan kulit dan menggalakkan reaksi kulit.
Soda penaik: pH alkalinya yang melampau sama sekali tidak sesuai dengan fisiologi semula jadi kulit!.
Kayu manis ialah perengsa yang diakui, kerana salah seorang pembikin video kecantikan telah menerima padahnya.
Oat: Walaupun melegakan bagi sesetengah orang, ia penuh dengan alergen jika anda mudah terdedah.
Susu: Cleopatra menggunakannya untuk mandi, tetapi ia juga merupakan salah satu alergen makanan yang paling lazim.

 

5. Jangan hindarkan sepenuhnya produk penjagaan kulit

Segelintir orang cenderung untuk menggunakan bahan semula jadi sepenuhnya dan menolak semua produk penjagaan kulit. Ini ialah langkah yang dangkal. Kulit yang alah atau paling sensitif memerlukan penjagaan rapi agar kekal sihat. Semburan air termal yang disejukkan diikuti dengan formula bertoleransi yang dicipta khas untuk kulit yang mudah alah ialah permulaan yang bagus.

Lihat juga tabiat buruk harian ini.

1The Skin as a Route of Allergen Exposure: Part II. Allergens and Role of the Microbiome and Environmental Exposures. Knaysi, G., Smith, A.R., Wilson, J.M. et al. Curr Allergy Asthma Rep (2017) 17: 7. doi:10.1007/s11882-017-0675-4

BETUL
ATAU PALSU

BERUS SOLEKAN ANDA
BOLEH MEMBERI ANDA ALAHAN.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Berus dan aplikator solekan boleh menjadi perangkap kepada habuk dan alahan, oleh itu ia perlulah dibasuh dengan kerap. Bersihkan berus anda dengan sabun hipoalergenik ataupun pembersih khas berus solekan untuk memastikan kesihatan terjamin.
Ketahui Lebih Lanjut

TIDAK BERMANDI IALAH
DASAR TERBAIK UNTUK ALAHAN KULIT.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Sekiranya anda tidak membersihkan diri di penghujung hari, anda membiarkan alergen dan bahan perengsa seperti debunga dan pencemaran bersentuhan dengan kulit anda sepanjang malam. Ia boleh menyebabkan fungsi penghadang kulit terganggu dan menyebabkan kerengsaan.
Ketahui Lebih Lanjut

BUAH-BUAHAN DAN SAYURAN
TIDAK PERNAH MENYEBABKAN ALAHAN.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Buah-buahan dan sayuran yang tertentu mempunyai sebatian yang tinggi yang dipanggil salisilat (berkaitan dengan ubat aspirin). Bagi individu yang sensitif terhadap salisilat, makanan yang kaya dengan sebatian ini boleh menyebabkan simptom alahan seperti demam alergi, asma dan reaksi kulit menjadi bertambah teruk.
Ketahui Lebih Lanjut
A question mark icon.

Adakah anda
tahu?

KITA JUGA MEMPUNYAI
RANGKAIAN UNTUK ITU

TOLERIANE ialah produk rangkaian penjagaan yang direka untuk menghidrat, melegakan dan melindungi kulit yang sensitif dan kulit alahan.

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
ALAHAN DIUJI

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
PADA DOS AKTIF YANG TEPAT

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.

LIHAT SEMUA ARTIKEL
MENGENAI KULIT ALAHAN

placeholder Adakah anda alah
terhadap tabiat harian anda?
INFO SELANJUTNYA
placeholder KEMBALI KEPADA ASAS
INFO SELANJUTNYA
placeholder 10 ALAHAN TERATAS
DAN CARA UNTUK MENGHINDARINYA
INFO SELANJUTNYA