RUTIN PENJAGAAN KULIT TERBAIK
UNTUK KULIT SENSITIF

Article Read Duration 7 min dibaca

Apabila anda mempunyai kulit sensitif, ia penting untuk mengetahui produk yang boleh diterima oleh kulit anda dan yang harus dielakkan. Elakkan "bahan berbahaya" yang lazim (wangian, pewarna, lanolin dan alkohol), pertimbangkan untuk menguji produk anda dan cari pembungkusan kedap udara yang memastikan rumusan penjagaan kulit berada dalam keadaan terbaik.

Rutin penjagaan kulit yang mesra kulit sensitif ialah satu kemestian:

• Bersihkan dengan lembut dengan air misel untuk mengelakkan sentuhan dengan air yang kasar dan cairkan make-up tanpa menyental• Legakan kulit dengan semburan air mata air panas
• Sapukan pelembap penjagaan harian yang dirumus khas untuk kulit sensitif
• Lindungi kulit sensitif daripada pencemaran dan UV
• Tumpukan penjagaan tambahan di kawasan yang sangat sensitif seperti mata dan bibir
• Dapatkan make-up hipoalergenik yang diuji pada kulit yang sensitif terhadap alahan

APAKAH PELEMBAP
DAN RUTIN PENJAGAAN KULIT UNTUK KULIT SENSITIF?

Tertanya-tanya apakah pelembap harian yang boleh anda gunakan dengan selamat pada kulit sensitif di muka anda? Tidak pasti “rutin penjagaan kulit” mana yang akan memastikan keselesaan bagi kulit sensitif anda? Anda telah datang ke tempat yang betul! Teruskan membaca untuk perihal menjaga kulit, bibir dan mata anda yang sensitif serta petua untuk mengelakkan sensasi ketegangan atau mencucuk yang merimaskan.

MARI BERMULA DENGAN 3 PERATURAN


PENJAGAAN KULIT SENSITIF

Untuk mengekalkan keselesaan kulit sensitif

Peraturan 1 penjagaan kulit sensitif. Tolong jauhi bahan berbahaya! Jauhi perengsa

Bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif, pastikan anda mencari produk yang betul. Sesetengah produk mungkin mengandungi bahan tambahan yang tidak diingini dan merengsakan yang tidak disesuaikan untuk kulit sensitif, justeru mencetuskan rasa mencucuk, menyengat dan kemerahan. “Kesederhanaan adalah lebih baik” apabila menyentuh tentang kulit sensitif kerana ia begitu rentan terhadap anasir luar. Oleh itu, semasa membaca label produk, pastikan label menyertakan dakwaan tertentu seperti “diuji pada kulit sensitif dan alah”.

Periksa juga “bahan berbahaya” yang lazim yang boleh merangsang reaksi seperti:

  • wangian
  • pewarna
  • lanolin
  • alkohol

Dalam solekan dan pengilat kuku, sentiasa pastikan produk megandungi “nikel terkawal” kerana ia merupakan satu lagi agen perangsang kepekaan, namun hanya diakui oleh beberapa jenama. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang solekan terbaik untuk kulit sensitif.

Peraturan 2 penjagaan kulit sensitif. Pembungkusan adalah penting!

Rumusan yang paling murni juga berisiko mencetuskan kepekaan kulit sekiranya tidak dilindungi.

 

Sebabnya? Satu fenomena yang dipanggil pencemaran retro di mana partikel dalam udara – perengsa atau alergen yang berpotensi–memasuki pek selepas dibuka. Perengsa dan alergen mikroskopik ini berkemungkinan mencemarkan produk penjagaan muka yang telah dipilih oleh anda dengan teliti. Oleh itu, jika anda mempunyai kulit sensitif, pilih tiub dan bukannya balang untuk mengelakkan anda mencemarkan rumusan dengan tangan atau partikel udara setiap kali anda memegangnya.

Sebaik-baiknya, pembungkusan yang serasi dengan kulit sensitif haruslah hermetic atau kedap udara, dengan injap pelindung untuk mengelakkan pencemaran atau pengoksidaan. Selain itu, tidak boleh ada sentuhan antara produk dengan sebarang komponen logam, kerana ion logam boleh merangsang kepekaan kulit. Contoh terbaik ialah TOLERIANE Ultra, di mana rumusan minimalis namun melegakan ini dilindungi dalam pendispens pam kedap udara.

Peraturan 2 penjagaan kulit sensitif. Pembungkusan adalah penting!

Satu-satunya cara untuk memastikan anda 100% pasti akan ketoleranan anda terhadap suatu produk adalah dengan mengujinya. Sapukan sedikit pada lengan bawah anda dan tutup dengan jalur pelekat kalis air. Periksa reaksinya selepas 48 jam– jika tiada kemerahan di kawasan itu, anda boleh menggunakan produk tersebut pada muka anda dengan yakin.

Memandangkan anda sudah tahu prinsip di sebalik pemilihan produk penjagaan muka untuk kulit sensitif, teruskan membaca untuk mula menyusun rutin anda.

RUTIN PENJAGAAN KULIT HARIAN TERBAIK
UNTUK KULIT SENSITIF

Panduan 7 langkah anda untuk memastikan kulit sensitif berada dalam zon selesa

Langkah 1: Pembersihan lembut setiap hari

Apabila membersihkan kulit sensitif, perkataan yang sering digunakan ialah lembut. Bagi mengekalkan keseimbangan semula jadinya, gunakan penanggal solekan pH neutral yang dirumus khas untuk membersihkan kulit sensitif. Sahabat pembersih terbaik bagi kulit sensitif anda ialah air misel lembut yang menghilangkan setiap kesan kotoran dan pencemaran daripada kulit tanpa perlu menyental atau membilas dengan air yang kasar atau pembersih yang dirumus khas untuk kulit yang paling sensitif seperti TOLERIANE Dermo-Cleanser.

Langkah 2: Susuli dengan air mata air panas yang melegakan

Seandainya wujud satu keajaiban di dalam satu botol untuk kulit sensitif, La Roche-Posay Thermal Spring Water ialah jawapannya. Melegakan secara semula jadi, menyamankan dan antioksidan kerana kandungan mineralnya yang unik dan kaya dengan selenium, ia akan segera menghilangkan sebarang sensasi tarikan, terbakar atau menyengat.

Step 3: Pilih produk penjagaan kulit sensitif yang memenuhi semua keperluan kulit anda

Pastikan anda memilih produk penghidratan yang bertujuan untuk menangani sebarang masalah yang mungkin dialami oleh kulit anda serta dirumus khas untuk kulit sensitif.

  • Kulit sensitif dan kulit yang rawan alahan akan berterima kasih kepada TOLERIANE Ultra kerana kesan kelegaan dan perlindungannya. Dirumus untuk kulit yang paling sensitif atau rawan alahan, ia menguatkan penghadang kulit. Dengan TOLERIANE Ultra, kulit rawan alahan mampu menghadapi cabaran hidup!
  • Untuk kulit sensitif berminyak dan mudah mendapat cela, rangkaian EFFACLAR La Roche-Posay dirumus untuk mengekalkan kelembapan di samping menyasarkan kulit bermasalah dan mengurangkan pori yang membesar serta kulit berminyak dan berkilat.
  • Untuk penyelesaian anti penuaan yang disesuaikan bagi kulit sensitif, cubalah serum HYALU B5 yang memberikan penghidratan berkekalan sekaligus mengatasi kedutan dan tanda-tanda lain penuaan yang kelihatan.

Langkah 4: Melindungi kulit yang lembut daripada tekanan luaran

Produk penjagaan kulit sensitif yang betul yang digunakan pada waktu pagi akan membantu melindungi kulit anda daripada tekanan harian seperti pencemaran dan UV. Rangkaian ANTHELIOS menawarkan perlindungan UVA-UVB yang sangat ampuh dan sesuai untuk kulit yang paling sensitif. Selain perlindungan UV, rumusan ANTHELIOS mengandungi antioksidan untuk melindungi kulit sensitif daripada radikal bebas yang dihasilkan oleh pencemaran dan UV. ANTHELIOS Ultra mempunyai rumusan minimalis yang melegakan, malah selamat disapukan di kawasan mata yang sensitif… Teruskan membaca untuk penyelesaian mesra mata yang lebih sensitif.

Langkah 5: Lebih berhati-hati di kawasan yang lembut seperti mata dan bibir

Terdapat yang sensitif… dan terdapat juga yang sangat sensitif! Beberapa bahagian muka anda seperti bibir dan sekitar mata mempunyai kulit yang halus dan lembut. Tahukah anda? Kulit kontur mata sepuluh kali lebih nipis daripada kulit di bahagian muka yang lain! Jadi, pastikan anda memilih produk yang dirumus khas untuk kawasan ini.

  • Untuk membersihkan mata sensitif, gunakan penanggal solekan mata tertentu atau kasa kapas yang direndam dalam air misel yang akan mencairkan solekan di mata tanpa menyental bagi setiap mata. Bagi mata yang sangat sensitif, pertimbangkan pembersih yang terdapat dalam monodos steril.
  • Susuli dengan krim lembut dan bertoleransi dengan baik yang boleh memberikan kelegaan segera dan berpanjangan untuk mata sensitif.

Langkah 6: Mengatasi bibir anda yang menggelupas

Bibir penting dalam komunikasi dan pengucapan kita, namun ia juga rentan terhadap kekeringan dan kerekahan. Kawasan kulit ini boleh menjadi sensitif terhadap bahan tertentu seperti pengawet dan balsam Peru (alergen utama yang terdapat dalam kebanyakan kelengkapan mandian). Malah, apabila bibir kering, kita begitu tergoda untuk menyentuh kulit yang menggelupas pada atau di sekitar bibir, yang akhirnya meningkatkan kerengsaan dan keradangan. Oleh itu, bendung keinginan itu dan mulakan tabiat yang baik ke arah bibir yang mulus dan sihat!

  • Sinaran matahari juga boleh memburukkan lagi bibir sensitif, jadi apabila berada di bawah sinar matahari musim panas atau di pergunungan, pastikan anda melindungi kulit bibir yang lembut dengan SPF

Langkah 7: Apakah solekan yang sesuai untuk kulit sensitif?

Memandangkan persiapan penjagaan kulit telah lengkap, kini adakah anda mencari solekan yang sesuai untuk mata dan kulit sensitif? Pastikan anda meminimumkan risiko alahan dan pilih solekan hipoalergenik

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang punca kulit sensitif, klik DI SINI.

BENAR
ATAU PALSU

PRODUK ORGANIK ADALAH
YANG TERBAIK UNTUK KULIT SENSITIF.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Hanya kerana ia semula jadi tidak bermakna ia tidak akan menyebabkan ruam pada kulit yang sensitif. Sebenarnya, banyak ekstrak tumbuhan semula jadi dapat menimbulkan sensasi rasa pedih, terbakar dan menyengat. Bagi alergen, alam semula jadi penuh dengan mereka!
Ketahui Lebih Lanjut

PENDEDAHAN KEPADA CAHAYA MATAHARI BOLEH
MENINGKATKAN SENSITIVITI KULIT.

BENAR An illustration of a correct answer to a question.

Matahari boleh mengancam kulit sensitif. Ini kerana sinar UV mencetuskan tekanan oksidatif dan keradangan di kulit, menyebabkan kemerahan dan ruam. Pastikan perlindungan UVA-UVB dan UVA dengan spektrum yang luas seperti yang tedapat dalam rangkaian ANTHELIOS menjadi sebahagian daripada rutin penjagaan kulit harian anda.
Ketahui Lebih Lanjut

MANDI LAMA DI BAWAH PANCURAN AIR PANAS
AKAN MEMBANTU MELEGAKAN KULIT SENSITIF SAYA.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Ia mungkin menenangkan otot anda setelah sibuk sepanjang hari, tetapi mandi panas atau berendam bukanlah pilihan yang baik untuk keadaan kulit sensitif. Sebaiknya pilih untuk mengunakan air yang suam-suam kuku sahaja.
Ketahui Lebih Lanjut
A question mark icon.

Adakah anda
tahu?

KAMI JUGA MEMPUNYAI
RANGKAIAN UNTUK TUJUAN ITU

TOLERIANE ialah produk rangkaian penjagaan yang direka untuk menghidrat, melegakan dan melindungi kulit yang sensitif dan kulit alahan.

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
DIUJI ALAHAN

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Essential Active Dose Product

HANYA YANG PERLU,
DENGAN DOS AKTIF YANG BETUL

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama ahli dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang perlu dengan dos aktif yang betul.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF 

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.