TOLONG!
KULIT SAYA REAKTIF DAN ALAH

Alahan kulit biasanya merujuk kepada keadaan yang disebut dermatitis sentuh. Alergen seperti logam (nikel, krom), bahan-bahan tertentu dalam kosmetik & wangian atau produk pembersihan rumah bersentuhan dengan kulit dalam tempoh yang panjang di mana ia merangsang tindak balas imun yang menyebabkan ruam yang berasa gatal, melecur dan bersisik. Anda akan menemui petua terbaik mengenai cara mengurangkan reaksi kulit tersebut dalam artikel di bawah.

SOALAN ANDA
JAWAPAN KAMI

1 quote-marks

Apakah yang boleh saya lakukan terhadap ruam kulit yang gatal?

Ruam kulit gatal termasuk urtikaria (gatal-gatal) dan kulit rengsa. Kesemuanya akan mendapat manfaat daripada antihistamin oral tanpa preskripsi. Semburan Thermal Spring Water dapat melegakan rasa gatal. Kemudian, kuatkan lapisan pelindung kulit dengan pelembap hipoalergenik. Jika ruam gatal berulang, cubalah berjumpa dengan pakar alergi untuk mengetahui punca masalah anda.

Ketahui lebih lanjut

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh merawat reaksi alahan pada kulit saya?

Kulit ialah tempat #1 kemunculan alahan dalam pelbagai bentuk, daripada gatal-gatal hinggalah reaksi lebih ringan seperti kemerahan dan kegatalan. Untuk merawatnya, bersihkan dengan pembersih tanpa bilas berketoleranan tinggi untuk menyingkirkan alergen, kemudian legakan dengan semburan air panas dan krim penghadang yang amat melegakan dirumus untuk jenis kulit alahan.


Ketahui lebih lanjut

BETUL
ATAU SALAH

BUAH-BUAHAN DAN SAYUR-SAYURAN
TIDAK BERSIFAT ALERGENIK.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu mengandungi sebatian salisilat yang tinggi (berkaitan dengan aspirin). Bagi individu yang sensitif terhadap salisilat, makanan yang kaya dengan sebatian ini sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala alahan seperti demam, asma, penyakit radang kulit dan reaksi kulit.
Ketahui Lebih Lanjut

RAMUAN BUATAN SENDIRI ADALAH DILARANG
UNTUK KULIT SENSITIF.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Walaupun menyeronokkan, menyelongkar almari dapur dan menyediakan sendiri rawatan kulit anda ialah punca reaksi kulit jika anda mempunyai jenis kulit yang alah. Memang banyak bahan semula jadi boleh mengakibatkan kerengsaan yang teruk.
Ketahui Lebih Lanjut

TIDAK MANDI IALAH
DASAR TERBAIK UNTUK KULIT YANG ALAH.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Sekiranya anda tidak membersihkan diri sebelum tidur, anda membiarkan alergen dan perengsa seperti debunga dan pencemaran melekat pada kulit anda sepanjang malam. Ia boleh mengganggu fungsi lapisan pelindung kulit dan menyebabkan kerengsaan.
Ketahui Lebih Lanjut

BERUS SOLEKAN
BOLEH MEMBERI ANDA ALAHAN.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Berus solekan dan aplikator boleh menjadi perangkap habuk dan alahan, jadi perlu dicuci dengan kerap. Bersihkan berus anda dengan sabun hipoalergenik atau pembersih berus solekan untuk menjaga kesihatan diri.
Ketahui Lebih Lanjut

JENIS ALAHAN YANG BERBEZA
BOLEH MENJEJASKAN KULIT

Namun, dermatitis sentuh bukanlah satu-satunya jenis alahan kulit. Kulit juga bertindak balas terhadap alergen - dalam makanan, persekitaran kita dan dalam ubat-ubatan yang kita ambil - selalunya dalam bentuk benjolan merah dan gatal yang muncul pada kulit. Dalam bentuk reaksi yang lebih ringan, kulit yang mudah alah berasa gatal, melecur dan pedih apabila terkena kosmetik yang tidak hipoalergenik dan diuji terhadap alahan, atau bahan yang kasar dalam produk pembersih rumah. Satu kes istimewa alahan kulit yang akan anda temui dalam artikel di bawah ialah alahan matahari, di mana gejala mirip alahan adalah disebabkan oleh sinar UV.

ADAKAH KULIT SAYA
SENSITIF, REAKTIF ATAU MUDAH ALAH?

Kulit yang mudah alah tidak sama dengan jenis kulit sensitif atau reaktif. Kulit yang mudah alah bertindak balas terhadap alergen tertentu dengan reaksi yang dapat dilihat, manakala kulit sensitif mengalami ketidakselesaan (kebas, gatal-gatal, melecur dll.) sama ada sepanjang masa, atau sebagai tindak balas terhadap faktor pencetus dalaman (tekanan atau makanan pedas) dan luaran (air yang kasar atau pendingin hawa). Anda mungkin tidak akan nampak perubahan yang ketara pada kulit sensitif. Kulit reaktif pula bertindak balas terhadap pencetus dalaman dan luaran dengan sensasi yang tidak menyenangkan yang sama, di samping gejala kemerahan dan kepanasan yang tampak.

Artikel dalam bahagian ini akan memberitahu anda lebih lanjut tentang 3 jenis kulit yang rumit ini, termasuk penjagaan harian khusus yang akan membantu meredakan masalah ini.
A question mark icon.

Adakah anda
tahu?

KOMITMEN KESELAMATAN KAMI

Standard keselamatan di luar peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
ALAHAN DIUJI

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi Alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan membuat semula rumusan
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN RUMUSAN
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan yang paling selamat yang hanya dikaitkan dengan bahan pengawet yang diperlukan untuk memberi ketoleranan dan keberkesanan yang utuh dari masa ke masa.
Safety Commitment Essential Active Dose Product

DOS AKTIF
YANG PERLU TEPAT SAHAJA

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan yang diperlukan dalam dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT YANG AMAT SENSITIF
 

Selanjutnya
Ketoleranan produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: kulit reaktif, alah, atau mudah berjerawat.

PEMBACA YANG DIHORMATI

Maklumat yang dipaparkan di sini hanya untuk tujuan pendidikan umum dan dalam apa jua keadaan, tidak boleh menggantikan nasihat perubatan profesional. Anda harus sentiasa mendapatkan nasihat penyedia kesihatan bertauliah berhubung sebarang pertanyaan perubatan.