KULIT
ALAHAN

Kulit alahan sangat reaktif terhadap unsur-unsur di persekitaran kita yang disebut alergen. Alergen boleh didapati di mana-mana sahaja: Debunga di udara, alahan makanan, ubat-ubatan, produk pembersih, kosmetik tertentu… dan itu hanyalah beberapa!

SOALAN ANDA
JAWAPAN KAMI

1 quote-marks

Apakah yang boleh saya lakukan terhadap ruam reaksi alahan?

Sejukkan dan legakan kulit dengan Mata Air Terma. Kemudian kuatkan lapisan pelindung kulit anda dengan pelembap hipoalergenik. Ini akan membantu melindungi daripada alergen sentuh seperti debunga atau pencuci pakaian.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Apakah maksudnya jika saya mengalami kegatalan kulit tanpa ruam?

Anda mungkin mempunyai kulit sensitif. Tidak seperti alahan kulit yang menyebabkan ruam reaksi alahan yang kelihatan, kulit sensitif selalunya tidak menunjukkan tanda-tanda yang dapat dilihat. Orang dengan kulit sensitif mengalami rasa gatal, menarik, mencucuk, terbakar dan menyengat sepanjang masa atau sebagai tindak balas terhadap faktor pencetus dalaman dan luaran seperti UV, perubahan suhu, kosmetik yang kasar, turun naik hormon, dll.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Apakah yang menyebabkan ruam?

Ruam boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan perubatan, termasuk jangkitan virus, alahan dan penyakit autoimun. Jika anda mengalami ruam baru, ianya penting untuk berjumpa doktor bagi mendapatkan diagnosis yang tepat. Dalam beberapa kes, ruam boleh disebabkan oleh reaksi terhadap bahan tambahan dalam kosmetik. Sekiranya ruam anda muncul selepas menggunakan produk, pertimbangkan untuk beralih ke rumusan hipoalergenik.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Mungkin anda alah terhadap kulit anda sendiri?

Umumnya, mustahil untuk alah terhadap kulit anda sendiri. Satu-satunya keadaan di mana hal ini berlaku ialah alahan matahari, di mana cahaya UV mengubah bahan pada kulit lalu menyebabkan reaksi alahan.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

BETUL
ATAU PALSU

BUAH-BUAHAN DAN SAYURAN
TIDAK PERNAH MENYEBABKAN ALAHAN.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Buah-buahan dan sayuran yang tertentu mempunyai sebatian yang tinggi yang dipanggil salisilat (berkaitan dengan ubat aspirin). Bagi individu yang sensitif terhadap salisilat, makanan yang kaya dengan sebatian ini boleh menyebabkan simptom alahan seperti demam alahan, asma, penyakit radang kulit dan reaksi kulit menjadi bertambah teruk.
Ketahui Lebih Lanjut

TIDAK MANDI ADALAH YANG TERBAIK
POLISI UNTUK ALAHAN KULIT.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Sekiranya anda tidak membersihkan diri di penghujung hari, anda membiarkan alergen dan bahan perengsa seperti debunga dan pencemaran bersentuhan dengan kulit anda sepanjang malam. Ia boleh menyebabkan fungsi lapisan pelindung kulit terganggu dan menyebabkan kerengsaan.
Ketahui Lebih Lanjut

RESIPI BUATAN SENDIRI ADALAH DILARANG
UNTUK KULIT SENSITIF.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Walaupun ia nampak seronok, menyelongkar almari dapur anda dan mencipta rawatan kulit anda sendiri adalah sebenarnya resipi untuk menambahkan lagi reaksi kulit khususnya bagi anda yang mempunyai kulit jenis alahan. Tidak dinafikan, banyak bahan semulajadi boleh menjadi sangat merengsakan.
Ketahui Lebih Lanjut

SEMUA TENTANG
ALAHAN KULIT

Alahan boleh memberi kesan kepada bahagian tubuh badan yang berlainan tetapi kita akan menumpukan kepada alahan kulit di sini. Jenis reaksi "klasik" alahan kulit dipanggil dermatitis sentuhan. Dalam kes ini, alergen bersentuhan secara terus dengan kulit (mis. sepasang anting-anting nikel), merentasi perisai pelindung kulit dan mencetuskan tindak balas imun yang mengakibatkan reaksi alahan. Gejala tipikal dermatitis sentuhan? Ruam merah, kegatalan, terbakar, bersisik dan juga lelehan. Reaksi kulit alahan mungkin memakan masa berminggu-minggu untuk berkurangan Namun, jangan panik, sebahagian produk penjagaan kulit hipoalergenik dari farmasi direka khas untuk kulit alahan.

BAGAIMANA ALAHAN
MEMBERI KESAN KEPADA KULIT

Reaksi alahan kulit tidak terhad kepada dermatitis sentuhan. Sebenarnya, kulit adalah tempat manifestasi alahan #1 dengan 80% alahan mempunyai kesan ke atas kulit *. Ini adalah kerana - selain dermatitis sentuhan - alahan kulit juga boleh disebabkan oleh ubat yang kita guna, makanan yang kita makan (fikiran kacang) atau persekitaran kita (fikirkan debunga atau "epidermis/sisik" haiwan). Kesan tipikal pada kulit disebabkan alahan? Kulit sering menjadi gatal-gatal, beruam dan iritasi yang melibatkan sensasi kegatalan, menyengat atau kepanasan dan terbakar. Selain itu, jika anda sentiasa membuang hingus, berkemungkinan hidung akan menjadi merah dan teriritasi. Sekiranya alahan kulit anda meningkat, tempat pertama yang anda perlu tuju adalah farmasi: Antihistamin yang dibeli di kaunter dan berkaitan dengan penjagaan kulit hipoalergenik dapat menenangkan keadaan dengan cepat.

"Dalam bahagian ini, anda akan mempelajari tentang perbezaan antara kulit sensitif, kulit reaktif dan kulit alahan. Kami juga akan berkongsi beberapa petua pakar mengenai cara mengelakkan reaksi alahan kulit serta penyelesaian kulit mudah alahan yang terbaik. "
* Profil kulit alahan atau tidak tolerans. Perancis dan Jerman. A+A. Februari 2009

A question mark icon.

Adakah anda
tahu?

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
ALAHAN DIUJI

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
PADA DOS AKTIF YANG TEPAT

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.

PEMBACA
YANG DIHORMATI

Maklumat yang dipaparkan di sini adalah hanya untuk tujuan pendidikan umum dan tidak boleh menjadi pengganti nasihat perubatan profesional. Anda hendaklah selalu mendapatkan nasihat penyedia penjagaan kesihatan yang berkelayakan untuk sebarang soalan perubatan.