KULIT SENSITIF

Kebanyakan orang kini mempunyai kulit sensitif, menjadikannya masalah kulit moden yang utama. Kita semua pernah mendengar mengenai kulit sensitif tetapi apakah ia sebenarnya?

Pertama sekali, kulit sensitif bukanlah satu jenis kulit. Sebenarnya, sensitiviti boleh menjejaskan semua jenis kulit, bermula dari kulit remaja yang berminyak dan mudah berjerawat hingga kepada kulit kering serta matang.

Kedua, kulit sensitif biasanya kelihatan normal… Namun, ia tidak berasa seperti normal.

Soalan Anda
Jawapan pakar dermatologi

1 quote-marks

Apakah pelembap terbaik untuk kulit sensitif?

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda memerlukan pelembap yang dirumus untuk jenis kulit ini tanpa “bahan jahat” yang lazim seperti wangian, pewarna, lanolin dan alkohol, dan dengan bahan pelega seperti Neurosensin dan La Roche-Posay Thermal Spring Water.  Akhir sekali, ia juga harus mengandungi bahan prebiotik untuk menyeimbangkan semula mikrobioma kulit anda, ataupun bakteria baik.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh mencukur kulit saya yang sensitif?

Mencukur boleh memberikan tekanan pada kulit dengan merosakkan permukaannya, terutamanya pada kulit sensitif. Untuk mencukur kulit sensitif, lembapkan kulit dengan air suam, kemudian urut dengan minyak pracukur. Pastikan busa cukuran anda bebas alkohol dan gunakan pencukur pisau tunggal dan tekan dengan lembut. Kemudian, sapu krim penyembuh yang mengandungi vitamin B5.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Apakah itu kulit sensitif?

Sekiranya anda mengalami sensasi kulit yang tidak menyenangkan - menarik, mencucuk, terbakar atau menyengat - sebagai tindak balas terhadap faktor seperti perubahan suhu, angin, UV, air kasar atau produk yang kasar, sekiranya tiada ruam yang kelihatan, anda mungkin mempunyai kulit sensitif. Sekiranya anda mengalami kemerahan atau ruam, kemungkinan besar anda mempunyai kulit yang reaktif atau alah. Pertimbangkan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi untuk diagnosis yang tepat.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Mengapakah kulit saya sensitif apabila disentuh?

Sekiranya kulit anda mengalami ketidakselesaan ketika anda menyentuhnya, anda mungkin mempunyai kulit yang sangat sensitif. Pada kulit sensitif, hujung saraf adalah hipersensitif lalu memancarkan isyarat kesakitan sebagai tindak balas terhadap rangsangan yang tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika kulit anda sensitif disebabkan oleh kemerahan dan radang, anda harus berjumpa doktor untuk memastikan tiada jangkitan atau masalah perubatan lain yang menjelaskannya.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

BETUL
ATAU PALSU

KULIT SENSITIF KEBIASAANNYA
NAMPAK BERLAINAN.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Salah satu perkara yang mengecewakan mengenai kulit sensitif adalah walaupun gejala anda mengganggu anda, doktor akan sering mengatakan kulit itu "normal" kerana ia tidak menunjukkan tanda-tanda yang ketara. Tetapi pakar dermatologi mengenali ciri-ciri kulit sensitif dan akan mengesyorkan rawatan khusus untuk kulit sensitif atau hipersensitif.
Ketahui Lebih Lanjut

PRODUK ORGANIK ADALAH
YANG TERBAIK UNTUK KULIT SENSITIF.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Hanya kerana ia semula jadi tidak bermakna ia tidak akan menyebabkan ruam pada kulit yang sensitif. Sebenarnya, banyak ekstrak tumbuhan semula jadi dapat menimbulkan sensasi kulit rengsa. Bagi alergen, alam semulajadi penuh dengan mereka!
Ketahui Lebih Lanjut

PENDEDAHAN KEPADA CAHAYA MATAHARI BOLEH
MENINGKATKAN SENSITIVITI KULIT.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Matahari boleh mengancam kulit sensitif. Ini kerana sinar UV mencetuskan tekanan oksidatif dan keradangan di kulit, menyebabkan kemerahan dan ruam. Pastikan perlindungan UVA-UVB dan UVA dengan spektrum yang luas seperti yang tedapat dalam rangkaian ANTHELIOS menjadi sebahagian daripada rutin penjagaan kulit harian anda.
Ketahui Lebih Lanjut

DEFINISI
KULIT SENSITIF

Berdasarkan pakar-pakar kulit, istilah kulit sensitif merujuk kepada sekumpulan simptom kulit rengsa, yang dirasakan oleh kulit sebagai tindak balas kepada faktor pencetus - perubahan suhu, air liat, kosmetik yang tidak sesuai dan banyak lagi. Dengan kata lain, kulit membunyikan penggera seolah-olah "dalam bahaya" sebagai tindak balas terhadap rangsangan yang tidak berbahaya.

APAKAH PUNCA
KULIT SENSITIF?

Jadi, apakah asas kulit sensitif? Untuk satu tempoh masa yang lama, kulit sensitif adalah suatu misteri perubatan. Namun, penyelidikan lanjutan telah mendedahkan beberapa faktor yang terlibat.

  • Kulit sensitif mempunyai penghalang/perisai permukaan yang tidak berkesan (kekurangan lipid pelindung), bermaksud perengsa persekitaran seperti serbuk pencuci yang kesat atau bahan kosmetik tertentu dapat menembusi lapisan yang lebih dalam. Atas sebab ini, ia mendapat manfaat daripada produk penjagaan khusus untuk menambah fungsi penghalangnya. Anda akan mengetahui semua tentang pendekatan ini dalam artikel di bawah sub-bahagian di bawah.

Dalam sub-bahagian di bawah, kami akan membantu anda menentukan sama ada anda mempunyai kulit sensitif atau tidak dan membincangkan cara terbaik untuk membuatkan kulit anda berasa selesa dengan petua gaya hidup pintar serta cadangan produk.

A question mark icon.

Adakah anda
tahu?

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
ALAHAN DIUJI

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
PADA DOS AKTIF YANG TEPAT

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.

PEMBACA
YANG DIHORMATI

Maklumat yang dipaparkan di sini adalah hanya untuk tujuan pendidikan umum dan tidak boleh menjadi pengganti nasihat perubatan profesional. Anda hendaklah selalu mendapatkan nasihat penyedia penjagaan kesihatan yang berkelayakan untuk sebarang soalan perubatan.