CARA MENGHENTIKAN KULIT YANG SENSITIF
DARIPADA MEMPENGARUHI KUALTI HIDUP ANDA

Article Read Duration 8 min dibaca

Kulit sensitif menyebabkan gejala fizikal yang mengganggu dan juga boleh merosakkan kesejahteraan psikologi seseorang (mood, prestasi akademik, kualiti tidur…). Punca sensitiviti termasuklah: kelemahan vaskular, faktor persekitaran, perengsa, alahan, dan penyakit radang kulit. Mengurangkan pencetus dan merawat kulit anda dengan produk hipoalergenik yang direka khusus untuk kulit sensitif dapat meningkatkan kualiti hidup anda.

APA ITU
KULIT SENSITIF?

Ini adalah dimana kulit anda terlebih bertindak balas terhadap perkara harian

Dari saat anda dilahirkan, kulit anda sudah mulai melindungi anda dari dunia luar. Ia melindungi anda daripada apa jua jenis unsur, ketukan, lebam, dan bahan agresif yang tidak terkira banyaknya di persekitaran kita. Namun kita tidak mengambil peduli akan peranan kulit yang memainkan peranan yang sangat besar dalam kehidupan kita.

Peningkatan kulit sensitif mula menjadi permasalahan untuk ramai orang. Dicirikan sebagai reaksi ekstrem terhadap faktor seharian seperti habuk, pencemaran, bahan kimia, panas, sejuk atau UV, kulit yang hipersensitif tidak lagi dapat menahan tekanan kehidupan seharian. Apabila deria kulit menjadi lebih tajam, ia lebih mudah terdedah kepada serangan luar, dan bertindak balas dengan kemerahan, tusukan, ketat, perasaan panas atau gatal , dan bahkan sensasi terbakar . Dalam kes yang paling serius, orang yang mempunyai kulit sensitif merasakan mereka harus memilih untuk tidak hidup dalam keadaan berisiko tinggi, yang juga bermaksud mereka boleh kehilangan kehidupan yang memuaskan.

APAKAH PUNCA
KULIT SENSITIF?

Terdapat beberapa kemungkinan faktor yang tersembunyi

Beberapa faktor umum yang berkaitan dengan peningkatan kepekaan kulit. Tidak kira mana satu ia boleh berfungsi sendiri, atau digabungkan antara satu sama lain:

  • Kelemahan vaskular: Sekiranya dinding saluran darah anda lemah, faktor luaran tertentu seperti makan rempah, minum alkohol, mandi air panas, atau terlalu banyak pemanasan pusat boleh mencetuskan pembilasan dan kepekaan kulit.
  • Faktor persekitaran: Angin, kekeringan, cuaca sejuk, atau pencemaran boleh menyebabkan sensasi kegatalan atau terbakar.
  • Sentuhan dengan perengsa: Reaksi boleh dicetuskan oleh kulit anda yang bersentuhan dengan sesuatu yang mengandungi bahan yang merengsakan. Ini mungkin merupakan bahan tambahan dalam solekan anda, wangian dalam produk penjagaan kulit , bahan kimia dalam pencuci pakaian anda, atau bahkan air liat di bilik mandi anda.
  • Dermatitis atopik: Kulit yang menderita daripada penyakit radang kulit lebih cenderung kepada kereaktifan hiper.

DILUAR HAD SENSITIVITI,
KULIT BOLEH MENJADI ALAHAN

Tidak seperti gejala kulit sensitif yang boleh berlaku sepanjang masa, gejala kulit alahan hanya berlaku selepas ia terdedah kepada alegen. Bersentuhan dengan sesuatu yang boleh membuatkan anda alah boleh mencetuskan reaksi di seluruh badan dan juga kulit anda. Alegen umum merangkumi debunga, makanan yang tertentu, ubat-ubatan, habuk hama rumah, pelbagai jenis bahan kimia, kulapuk, dan haiwan peliharaan. 

Ruam kulit alahan merangkumi gatal-gatal, dermatitis kontak dan penyakit radang kulit . Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa alahan boleh memberi kesan yang besar pada kualiti hidup (kegatalan, mata berair, bersin, batuk...). Sekiranya anda mengalami simptom kulit alahan, anda mungkin ingin mengatur dengan pakar perunding alahan untuk menentukan pencetus anda supaya anda dapat menghapuskannya dari hidup anda. Dari segi penjagaan kulit, anda ingin melabur dalam pembersih hipoalergenik lembut seperti TOLERIANE Dermo-Cleanser untuk menghilangkan alegen dari permukaan kulit, diikuti dengan krim pelindung yang benar-benar hipoalergenik dan melegakan seperti TOLERIANE Ultra Cream.

BAGAIMANA CARA MENJAGA
KULIT SENSITIF

Reaksi kulit boleh mempengaruhi kualiti kehidupan seharian

Sejauh ini, kita telah membincangkan tanda-tanda klinikal kulit hipersensitif: kemerahan, kegatalan, keketatan, panas, tusukan, dan terbakar. Ini tidak selesa dalam diri mereka, tetapi mereka juga boleh mempunyai lebih banyak kesan buruk, di mana kepentingnya terlalu sering diremehkan. Reaksi kulit sensitif boleh menyebabkan kualiti tidur terjejas, membawa kepada prestasi rendah di sekolah atau tempat kerja, dan memberi kesan negatif terhadap keyakinan diri. Masalah seperti itu boleh mempengaruhi kualiti hidup anda, oleh itu amatlah penting untuk belajar bagaimana untuk menenangkan kulit anda dan mengurangkan gejala yang tidak menyenangkan sebanyak mungkin. Berikut adalah beberapa langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan reaksi kulit:

Mandi

Adalah lebih selesa untuk bangun di pagi hari dan mengambil masa yang panjang untuk mandi menggunakan air panas. Malangnya, air panas boleh mencetuskan pembebasan histamin pada kulit, lalu mencetuskan reaksi kerengsaan yang berantai. Bagi kebanyakan orang, pendedahan air panas yang berpanjangan boleh menjadikan kulit berasa ketat – seolah-olah saiznya terlalu kecil – dan kelihatan merah. Pipi yang memerah boleh menurunkan keyakinan diri, tidak bermanfaat jika anda mempunyai penyampaian besar atau temu ramah kerja di hadapan anda! Oleh itu, adalah penting untuk memastikan anda mandi pagi dengan menggunakan air suam-suam kuku, dan ringkas.

Penjagaan kulit

Sabun alkali dan pembersih yang kasar dapat menanggalkan penghadang pelindung kulit anda, menyebabkan ia mudah terdedah kepada erangan dari perengsa persekitaran. Untuk membersihkan wajah sensitif anda, gunakan air misel atau susu pembersih lembut. Penghidratan harian dengan menggunakan pelembap hipoalergenik akan membantu menjaga bahagian luar kulit anda agar lapisan kekal lembut dan berdaya tahan. Sangat menghairankan, salah satu cara yang paling menyedihkan bagi kulit sensitif untuk mengganggu kualiti hidup anda adalah gangguan tidur . Pada waktu awal hari, badan anda akan mengalami lonjakan histamin mediator pro-gatal, yang boleh mencetuskan gejala kulit sensitif. Reaksi ini boleh membuat anda bangun terlalu awal, dengan wajah gatal dan pedih– ia semestinya bukan cara yang baik untuk memulakan hari! Kemajuan krim malam dan serum dapat mengawal sensasi tersebut dan membantu anda bangun dengan rasa tenang dan segar.

Solekan

Memakai solekan sepatutnya sesuatu yang seronok dan meningkatkan keyakinan diri. Tetapi jika anda mempunyai kulit sensitif, ia boleh menyebabkan kulit anda terbakar, gatal-gatal, dan menjadi jeragat – ia bertentangan dengan niat mengenakan solekan yang telah ditetapkan. Reaksi sedemikian boleh membuatkan anda ingin menghadiri acara sosial dengan berwajah kosong – atau memilih untuk tidak menghadirinya sama sekali. Namun tidak perlu hilang kepercayaan terhadap solekan muka. Baca label dengan teliti: cari produk dengan rumusan formula yang paling minimum– bebas dari wangian, alkohol, dan alegen terkenal seperti nikel – dan yang telah diuji pada kulit sensitif dan alahan. Solekan yang khusus akan membantu kulit sensitif anda menemui semula kecantikannya sambil berseronok melakukan eksperimen dengan penampilan terkini!

Persekitaran rumah

Habuk dan habuk hama rumah merupakan perengsa yang diketahui umum terhadap kulit yang sensitif. Kerap memvakum dan membersihkan permukaan di rumah bagi memastikan habuk tidak ada. Pastikan anda membasuh bantal dan tempat tidur anda serta mengeringkannya secara menyeluruh sekali setiap beberapa bulan, dan sementara itu, pastikan anda vakum tilam anda juga. Namun demikian, jangan terlalu bersemangat dengan kebersihan. Bahan kimia yang kuat dalam produk isi rumah boleh menyebabkan reaksi kulit. Gunakan pencuci kain hipoalergenik dan pelembut kain untuk membasuh pakaian, cadar, dan tuala anda. Semasa membersihkan kediaman rumah anda, cari produk pembersihan rumah yang paling ringkas dan sentiasa memakai sarung tangan getah.

Keluar untuk melakukan aktiviti

Apabila cuaca sejuk atau berangin, pastikan anda menggunakan krim pelindung yang memberi kesihatan pada wajah, leher, dan tangan anda. Pakai sarung tangan dan selendang untuk melindungi kulit yang terdedah. Pada hari yang panas dan banyak pencemaran, pastikan kulit anda seimbang dan ditenangkan dengan selenium yang kaya dengan THERMAL SPRING WATER.

Hapuskan alegen

Sekiranya anda telah mengambil semua langkah di atas tetapi anda masih mengalami reaksi kulit yang teruk atau berpanjangan, anda mungkin mempunyai alahan yang mungkin tersembunyi. Doktor anda boleh memberikan nasihat mengenai ujian untuk mengenal pasti alegen tertentu. Ia kemudian dapat disingkirkan secara sistematik dari persekitaran atau diet anda.

KEHIDUPAN YANG LEBIH BAIK
UNTUK KULIT SENSITIF

Komitmen La Roche-Posay menjangkau had produk penjagaan kulit

Satu penyelidikan yang ditaja oleh Makmal Dermatologi La Roche-Posay telah menunjukkan bahawa lebih daripada 50% wanita menyatakan mereka mempunyai kulit sensitif 1. Sensitiviti ini disebabkan oleh daya tindak balas saraf epidermis yang lebih tinggi dan penurunan reaksi di ambang pembukaan2. Kesan hidup pada kulit sensitif berbeza untuk setiap orang, dan bukan mudah untuk mereka terangkan dalam kata-kata. Di Makmal Dermatologi La Roche-Posay, misi kami adalah untuk membina "kehidupan yang lebih baik untuk kulit sensitif". Kami yakin bahawa untuk menyediakan produk dan strategi yang paling inovatif dan berkesan bagi menangani keadaan kulit yang sensitif, ia juga sangat penting untuk mengambil kira kesan psikologi dan juga fizikal.

Untuk menilai tindakbalas individu terhadap kesan kulit sensitif, Makmal Dermatologi La Roche-Posay telah mengunakan alat rujukan yang dipatenkan yang digunakan dalam banyak bidang perubatan untuk mengukur hubungan antara tanda-tanda klinikal dan kesan negatif terhadap kehidupan seharian: Indeks Kualiti Hidup.

Semasa penilaian produk penjagaan kulit kami, kesemua sukarelawan telah melengkapkan soal selidik mengenai pelbagai aspek kehidupan seharian mereka: perasaan negatif, gangguan tidur, kehidupan sosial mereka, dan sebagainya. Dengan membandingkan keputusan yang dikumpulkan pada awal dan akhir kajian, kami dapat menilai keberkesanan produk penjagaan kulit terhadap kualiti hidup pesakit, dan juga pada tanda-tanda fizikal. Alat ini berfungsi sebagai peluang baharu untuk membangunkan program terapi yang khusus dan tepat bagi membantu merawat kulit sensitif, dari tanda-tanda klinikal hingga kesan psikologi.

Sebagai tambahan kepada produk yang direka khas dan berkesan serta lembut pada kulit sensitif, La Roche-Posay menawarkan bengkel latihan untuk mereka yang terjejas oleh keadaan kulit yang tertentu agar dapat mempelajari teknik solekan yang betul dan mengambil langkah-langkah setiap hari agar mereka lebih selesa dan dapat menolong mereka menyesuaikan diri dengan imej mereka.

1Study carried out on over 3,000 women in China, Brazil, the United States, Germany and France.
2Source: L’Oréal Recherche.

BETUL
ATAU SALAH

MAKANAN PEDAS DAPAT
MENCETUSKAN KULIT SENSITIF.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Sekiranya saluran dinding darah anda menjadi lemah, faktor luaran tertentu seperti memakan rempah, mandi dengan air panas, atau terlalu banyak pemanasan pusat boleh mencetuskan kemerahan wajah dan kulit sensitif
Ketahui Lebih Lanjut

MENGHASILKAN PENAWAR SEMULAJADI
RAWATAN YANG BAIK UNTUK KULIT YANG SENSITIF.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Walaupun lazat, kandungan dalam peti sejuk atau almari dapur anda sebenarnya boleh membahayakan kulit sensitif anda. Penawar semula jadi atau kendiri mengunakan bahan seperti madu, oatmeal, buah avocado dan masker dari coklat adalah lebih baik dihindari kerana berpotensi mengandungi alegen dan perengsa. Sebaliknya, carilah rawatan dan penyelesaian kulit daripada pakar.
Ketahui Lebih Lanjut

KULIT SENSITIF KEBIASAANNYA
NAMPAK BERLAINAN.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Salah satu perkara yang mengecewakan mengenai kulit sensitif adalah walaupun gejala anda mengganggu anda, doktor akan sering mengatakan kulit itu "normal" kerana ia tidak menunjukkan tanda-tanda yang ketara. Tetapi pakar dermatologi mengenali ciri-ciri kulit sensitif dan akan mengesyorkan rawatan khusus untuk kulit sensitif atau hipersensitif.
Ketahui Lebih Lanjut
A question mark icon.

Adakah anda
tahu?

KAMI JUGA MEMPUNYAI
RANGKAIAN UNTUK ITU

TOLERIANE adalah produk rangkaian penjagaan yang direka untuk menghidrat, melegakan dan melindungi kulit yang sensitif dan kulit alahan.

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
DIUJI ALAHAN

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
PADA DOS AKTIF YANG TEPAT

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kolaborasi bersama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.