ADAKAH SAYA MEMPUNYAI KULIT SENSITIF?
GEJALA, PENYEBAB & PENCEGAHAN

Sekiranya anda sampai di bahagian ini, mungkin anda tertanya-tanya adakah anda antara 1 dari 2 orang yang mempunyai kulit sensitif pada suatu masa dalam hidup mereka. Kulit sensitif sukar untuk dikenalpasti, terutamanya kerana ia ditentukan oleh apa yang dirasakan oleh orang berbanding apa yang dilihat oleh doktor di klinik. Dari perspektif orang tersebut, kulit sensitif boleh menjadi realiti harian yang membimbangkan. Kulit terasa ketat, mencucuk atau sesemut, kadangkala berterusan. Walaupun dari sudut pandang pakar kulit mendapati kulit sensitif kelihatan sedikit merah atau kering, namun pada dasarnya rupanya adalah normal.

SOALAN ANDA
JAWAPAN KAMI

1 quote-marks

Apakah punca kulit sensitif?

Kulit sensitif mempunyai dua punca utama. Pertama, penghadang permukaannya menjadi lemah lalu membolehkan perengsa luaran tembus lebih dalam. Kedua, hujung saraf pada kulit adalah hipersensitif, lalu memancarkan isyarat kesakitan sebagai tindak balas terhadap rangsangan yang tidak berbahaya. Untuk melegakan kulit sensitif, pastikan anda membersihkan secara lembut dengan air misel, diikuti dengan semburan air terma dan pelembap.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Apakah itu kulit sensitif?

Sekiranya anda mengalami sensasi kulit yang tidak menyenangkan - menarik, mencucuk, terbakar atau menyengat - sebagai tindak balas terhadap faktor seperti perubahan suhu, angin, UV, air kasar atau produk yang kasar, sekiranya tiada ruam yang kelihatan, anda mungkin mempunyai kulit sensitif. Sekiranya anda mengalami kemerahan atau ruam, kemungkinan besar anda mempunyai kulit yang reaktif atau alah. Pertimbangkan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi untuk diagnosis yang tepat.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Mengapakah kulit saya sensitif apabila disentuh?

Sekiranya kulit anda mengalami ketidakselesaan ketika anda menyentuhnya, anda mungkin mempunyai kulit yang sangat sensitif. Pada kulit sensitif, hujung saraf adalah hipersensitif lalu memancarkan isyarat kesakitan sebagai tindak balas terhadap rangsangan yang tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika kulit anda sensitif disebabkan oleh kemerahan dan radang, anda harus berjumpa doktor untuk memastikan tiada jangkitan atau masalah perubatan lain yang menjelaskannya.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Apakah pelembap terbaik untuk kulit sensitif?

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda memerlukan pelembap yang dirumus untuk jenis kulit ini tanpa “bahan jahat” yang lazim seperti wangian, pewarna, lanolin dan alkohol, dan dengan bahan pelega seperti Neurosensin dan La Roche-Posay Thermal Spring Water.  Akhir sekali, ia juga harus mengandungi bahan prebiotik untuk menyeimbangkan semula mikrobioma kulit anda, ataupun bakteria baik.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

BETUL
ATAU PALSU

MAKANAN PEDAS DAPAT
MENCETUSKAN KULIT SENSITIF.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Sekiranya saluran dinding darah anda menjadi lemah, faktor luaran tertentu seperti memakan rempah, mandi dengan air panas, atau terlalu banyak pemanasan pusat boleh mencetuskan kemerahan wajah dan kulit sensitif
Ketahui Lebih Lanjut

MENGHASILKAN PENAWAR SEMULAJADI
RAWATAN YANG BAIK UNTUK KULIT YANG SENSITIF.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Walaupun lazat, kandungan dalam peti sejuk atau almari dapur anda sebenarnya boleh membahayakan kulit sensitif anda. Penawar semula jadi atau kendiri mengunakan bahan seperti madu, oatmeal, buah avocado dan masker dari coklat adalah lebih baik dihindari kerana berpotensi mengandungi alergen dan perengsa. Sebaliknya, carilah rawatan dan penyelesaian kulit daripada pakar.
Ketahui Lebih Lanjut

KULIT SENSITIF KEBIASAANNYA
NAMPAK BERLAINAN.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Salah satu perkara yang mengecewakan mengenai kulit sensitif adalah walaupun gejala anda mengganggu anda, doktor akan sering mengatakan kulit itu "normal" kerana ia tidak menunjukkan tanda-tanda yang ketara. Tetapi pakar dermatologi mengenali ciri-ciri kulit sensitif dan akan mengesyorkan rawatan khusus untuk kulit sensitif atau hipersensitif.
Ketahui Lebih Lanjut

MENGENAL PASTI
KULIT SENSITIF

Jadi, bagaimanakah kulit sensitif dikenal pasti? Pada dasarnya, ini adalah "diagnosis pengecualian" yang bermaksud pakar kulit mengenal pasti kulit sensitif setelah mengeluarkan keadaan kulit lain berdasarkan keluhan individu tersebut mengenai tanda-tanda tidak menyenangkan dalam situasi harian. Anda juga boleh menguji kulit sensitif dengan menggunakan larutan asid cair pada kulit dan melihat sama ada ia menghasilkan gejala yang sama.

CARA MENCEGAH 
KULIT SENSITIF

Punca kulit sensitif adalah fungsi perisai permukaan yang terganggu pada kulit. Kulit sensitif juga mungkin mempunyai "mikrobiom" yang tidak seimbang - populasi bakteria yang mesra dan kurang mesra yang hidup di permukaannya.

"Untuk mencegah manifestasi kulit sensitif, pendekatan anda hendaklah tiga kali ganda: - kembalikan lapisan pelindung kulit - legakan kulit secara intensif dan - imbangkan semula mikrobiom (jangan bimbang, kami akan memberitahu caranya)."

Dalam sub-bahagian ini, anda akan mendapat maklumat mendalam mengenai punca dalaman dan luaran kulit sensitif, bermula dari pancuran mandian yang terlalu panas, pilihan kosmetik yang salah hingga makanan pedas serta stres.

Kami juga menawarkan petua gaya hidup untuk meminimumkan reaksi sensitif serta rutin penjagaan kulit yang sesuai bagi mengurangkan sensitiviti kulit dari hari ke hari.

Anda juga akan mempelajari tentang bagaimana kulit sensitif dapat mempengaruhi kesejahteraan (dan bagaimana mengambil tindakan) serta bagaimana kulit sensitif berbeza pada detik kehidupan yang berlainan, mengikut musim dan bahkan waktu dalam sehari.

A question mark icon.

Adakah anda
tahu?

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
ALAHAN DIUJI

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
PADA DOS AKTIF YANG TEPAT

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.

PEMBACA
YANG DIHORMATI

Maklumat yang dipaparkan di sini adalah hanya untuk tujuan pendidikan umum dan tidak boleh menjadi pengganti nasihat perubatan profesional. Anda hendaklah selalu mendapatkan nasihat penyedia kesihatan yang berkelayakan untuk sebarang soalan perubatan.