Kebenaran tentang penawar jerawat DIY

Article Read Duration 2 min dibaca

Satu testimoni tentang penawar jerawat buatan sendiri yang kononnnya “ajaib”.

 

 "Menghilangkan jerawat semalaman dengan 1 cara yang pelik ini!". Beberapa tahun yang lalu, saya selalu melayari internet dengan harapan dapat menjumpai penawar jerawat, iaitu beberapa bahan ajaib dengan kuasa melenyapkan jerawat dalam sekelip mata. Hakikat bahawa penawar ajaib ini mungkin tersembunyi di dalam almari dapur saya menjadikannya lebih menarik. Malah, ubatan semula jadi di rumah pasti bagus untuk kulit anda... bukan? Eksperimen sains dapur saya yang gila-gila merupakan satu kegagalan yang epik. Hinggalah saya mengikuti program rawatan pakar dermatologi dan amalan penjagaan kulit yang masuk akal, kulit saya mula berkilau semula. Lantaran betapa lucunya mengimbau kisah tersebut, berikut ialah lima pengalaman ubatan rumah utama saya, berserta pandangan pakar dermatologi kami, Dr. Philippe Beaulieu mengenai setiap bahan "ajaib" itu.

SODA PENAIK

Murah, mudah didapati dan tidak terlalu menakutkan, yang ini kelihatan seperti permulaan yang bagus. Saya mengadunnya dengan air untuk menghasilkan penyental buatan sendiri. Hasilnya? Kulit saya menjadi merah saga dan menggelenyar.

Pandangan pakar dermatologi

Soda penaik adalah sangat beralkali.

UBAT GIGI

Ubat gigi segar berpudina ini mengilatkan gigi saya, tetapi apakah yang boleh ia lakukan kepada kulit saya? Ternyata, tidak banyak perubahan. Ia terlalu kasar dan kering, muka saya menjadi merah dan mengelupas.

Pandangan pakar dermatologi

Seperti soda penaik, ubat gigi bersifat alkali dan akan mengganggu keseimbangan semula jadi kulit. Saya tidak mengesyorkan pesakit menggunakan ubat gigi pada muka, lebih-lebih lagi terdapat banyak penyelesaian sasaran yang tersedia.

MINYAK KELAPA

Saya pernah mencubanya ketika musim sejuk apabila kulit saya agak kering. Pembikin video kelihatan terlalu membesar-besarkan keupayaannya untuk melembapkan kulit. Saya mendapati ia agak berminyak dan kemudian terbaca bahawa ia agak komedogenik. Pastinya bukan penawar jerawat.

Pandangan pakar dermatologi

Minyak kelapa ialah emolien yang berkesan untuk kulit kering, tetapi bukan rawatan jerawat yang disasarkan.

MINYAK POKOK TEH

Forum dalam talian penuh dengan pujian terhadap antiseptik semula jadi ini. Satu pujian yang layak kerana ia nampaknya membantu mengatasi kulit bermasalah saya, tetapi ia tidak cukup sebagai penyelesaian menyeluruh untuk mengawal jerawat saya dalam jangka masa panjang.

Pandangan pakar dermatologi

Minyak pokok teh telah membuktikan sifat antiseptik, jadi ia boleh diterima, tetapi tidak akan memberikan kesan pada duktus pilosebum yang tersumbat yang menyebabkan jerawat.

SUDOCREM

Saya menjumpainya dalam forum jerawat dalam talian, orang ramai menguar-uarkan sifatnya yang melegakan bintik. Saya mengoles lapisan nipis pada cela saya dan membiarkannya semalaman. Pada waktu pagi, kemerahan berkurangan sedikit, tetapi tiada perubahan yang ketara.

Pandangan pakar dermatologi

Sudocrem ialah krim penghalang yang berkesan yang berguna untuk luka dan calar, tetapi ia tidak akan menangani punca jerawat - pori tersumbat yang dijangkiti.

KESIMPULAN SAYA TENTANG
PENAWAR JERAWAT YANG KONONNYA “AJAIB” 

Seperti yang anda lihat, mesejnya cukup mudah: Ubatan buatan sendiri, kaedah yang pelik dan "penawar ajaib" sering memburukkan keadaan berbanding menambah baik dan ia bukanlah pengganti untuk pendekatan dermatologi yang sebenar. Pertimbangan akal dan rawatan sasaran yang disokong oleh pilihan penjagaan kulit yang diperakui selalunya lebih mujarab daripada bahan yang boleh anda jumpai di dapur rumah anda!

BETUL
ATAU PALSU

MAKANAN BERMINYAK
BERSAMAAN KULIT BERMINYAK.

SALAH An illustration of a correct answer to a question.

Mitos jerawat yang biasa ialah minyak di pinggan anda menjadikan lebih banyak minyak di pori. Namun, tiada langsung kaitan antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, diet yang kaya dengan lemak tidak tepu boleh mencetuskan keradangan mikro di semua organ tubuh, termasuk kulit. Secara ringkasnya, ayam goreng dan kerepek tidak akan menyebabkan jerawat tetapi kesederhanaan ialah dasar yang terbaik untuk kesihatan keseluruhannya.
Ketahui Lebih Lanjut

COKLAT TIDAK BAIK
UNTUK KULIT YANG MUDAH BERJERAWAT.

SALAH An illustration of a correct answer to a question.

Tiada bukti kukuh yang menunjukkan bahawa coklat mempunyai kesan pada jerawat. Walaupun setiap orang itu berbeza, masalah jerawat boleh berlaku pada sebahagian orang. Coklat hitam sebenarnya dipenuhi dengan antioksidan yang sesuai untuk kulit!
Ketahui Lebih Lanjut

MEMICIT JERAWAT AKAN
MEMBURUKKAN KEADAAN.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Sekalipun kelihatan seperti satu kaedah pembaikan yang cepat, memicit jerawat sebenarnya akan memburukkan lagi kulit yang mudah berjerawat kerana ia boleh merosakkan folikel rambut yang dijangkiti serta meningkatkan keradangan. Anda juga boleh menimbulkan jangkitan baharu melalui kuku anda. Oleh itu, memicit jerawat ialah tabiat berbahaya dan perlu dielakkan!
Ketahui Lebih Lanjut

GULA BOLEH
MEMBURUKKAN JERAWAT.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Kajian terkini menunjukkan bahawa makanan dengan Indeks Glisemik yang tinggi - makanan yang menyebabkan gula darah melonjak - boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Kami tahu, berkata-berkata itu lebih mudah daripada melakukannya tetapi untuk menjaga kesihatan kulit anda, jauhi gula-gula, minuman bergula dan makanan yang diperbuat daripada tepung putih serta sila ambil makanan berserat tinggi seperti bijirin dan kekacang.
Ketahui Lebih Lanjut

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
ALAHAN DIUJI

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
PADA DOS AKTIF YANG TEPAT

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang perlu dengan dos aktif yang betul.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.