SEMUA TENTANG JERAWAT

DAN KULIT BERMINYAK

Article Read Duration 5 min dibaca

Bagaimana jerawat berfungsi:

Hormon menyebabkan peningkatan pengeluaran sebum yang menjadikan kulit berminyak.
• Hormon yang sama menyebabkan peningkatan pengeluaran sel kulit yang melapisi pori.
• Pori-pori tersumbat dengan campuran sel dan sebum.
• Pori-pori yang tersumbat menjadi tempat pembiakan bakteria jerawat (P. acnes) yang menyebabkan keradangan.
• Ini mengakibatkan beberapa jenis jerawat bermula dari bintik merah hingga ke pustula dan sista yang dalam serta menyakitkan.
• Sekiranya jerawat berterusan, sila berjumpa dengan ahli farmasi anda. Sekiranya masalah semakin teruk, sila berjumpa doktor yang boleh mempreskripsikan antibiotik untuk jerawat atau rawatan yang lebih kuat.

APAKAH PUNCA
JERAWAT?

Pernahkah anda tertanya-tanya, apakah yang menyebabkan kulit berminyak dan jerawat? Sebilangan besar jerawat disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku ketika akil baligh dan juga pada ketika yang lain seperti sebelum haid atau semasa kehamilan bagi wanita. Namun, ia juga disebabkan oleh faktor lain seperti stres, keletihan, produk penjagaan kulit yang tidak sesuai dan rawatan perubatan tertentu seperti kortikosteroid. Jerawat juga disebabkan oleh genetik: jika ibu bapa anda memilikinya, kemungkinan anda juga akan memilikinya.

BAGAIMANA JERAWAT HORMON
BERFUNGSI?

Jerawat hormon disebabkan oleh ketidakseimbangan sejenis hormon yang dipanggil androgen. Hormon ini menjadikan kulit lebih berminyak. Sejumlah sebum (minyak) bermanfaat untuk kulit, melindunginya dengan lapisan kalis air. Namun, ketika akil baligh, perubahan hormon ini menyebabkan rembesan berlebihan, mengakibatkan kulit lebih berminyak. Hormon yang sama menyebabkan pengeluaran sel kornea berlebihan (sel kulit permukaan) pada bukaan pori, menyebabkannya tersumbat. Ini dikenali sebagai bintik hitam (komedon).

KULIT MINYAK DAN BAKTERIA YANG
MENYEBABKAN JERAWAT

Disebabkan pori yang tersumbat atau komedon, sebum tidak lagi dapat mengalir keluar seperti biasa. Maka, sebum pada kulit berminyak menjadi sumber makanan bagi bakteria penyebab jerawat iaitu P. acnes. Bakteria jerawat adalah "anaerobik", bermaksud persekitaran yang kurang oksigen pada pori tersumbat menjadi habitat yang baik untuknya. Hasilnya? Pori yang tersumbat telah dijangkiti. Kerosakan seperti papul yang timbul (benjolan merah) atau pustul (benjolan merah dengan kepala putih) muncul, bahkan juga sista yang dalam pada jerawat yang teruk.

JENIS-JENIS
JERAWAT

Jerawat terbahagi kepada dua jenis asas:

Kekal dan keradangan

Jerawat kekal terdiri daripada pori tersumbat atau komedon. Ini terbahagi kepada dua jenis:

  • Komedon terbuka dikenali sebagai bintik hitam, di mana campuran sel dan sebum yang melekit menjadi gelap ketika bersentuhan dengan udara
  • Komedon tertutup di mana campuran tersebut ditutup di bawah permukaan, membentuk apa yang dikenali sebagai bintik putih. Jerawat keradangan terdiri daripada lesi merah yang timbul dan biasanya putih di tengah (anda mungkin memanggilnya jerawat).

Untuk jerawat remaja, pelbagai jenis kerosakan sering terjadi bersama-sama dan ia berkaitan dengan kulit berminyak.

JERAWAT
TERUK

Jerawat nodular dan sistik

Untuk jerawat yang teruk, lesi keradangan membentuk jerawat nodular atau sistik (benjolan nanah yang lembut di bawah kulit). Jenis jerawat ini berisiko menyebabkan parut kekal dan perlu dirawat oleh pakar dermatologi.

JERAWAT
DENGAN KEMERAHAN

Sebagai tindak balas terhadap pertumbuhan dan penggandaan bakteria P. acnes, bahan yang disebut perantara keradangan atau sitokin dilepaskan di kulit. Ini adalah pengutus molekul yang menyebabkan saluran darah melebar, menghasilkan tanda jerawat merah. Sekiranya jerawat anda dikaitkan dengan kemerahan umum, terutamanya di hidung dan pipi, anda mungkin mengalami rosasea jerawat. Sila berjumpa pakar dermatologi untuk diagnosis yang konklusif.

BINTIK GELAP

DAN TANDA KULIT MUDAH BERJERAWAT

Pernahkah anda tahu bahawa jerawat boleh meninggalkan bintik-bintik gelap setelah ia sembuh? Disebabkan keradangan yang berpunca daripada bakteria yang menghasilkan ketidaksempurnaan yang teruk, jika terdedah kepada sinaran suria (walaupun pada musim sejuk!), kulit boleh menghasilkan apa yang dikenali sebagai hiperpigmentasi pasca-keradangan. Istilah ini bermaksud tanda berwarna coklat di mana bintik-bintik berada. Itulah sebabnya penting untuk menggunakan penjagaan kulit bersasar serta pelindung suria jika anda mempunyai kulit yang berminyak dan mudah berjerawat.  

ANTIBIOTIK
UNTUK JERAWAT

Sekiranya anda mempunyai gejala jerawat yang teruk seperti jerawat nodular atau sistik, atau jika jerawat anda menjadi terlalu banyak, doktor anda boleh mempreskripsikan antibiotik seperti doksisiklin. Sekiranya anda memakan ubat ini, pastikan anda menggunakan SPF kerana ia boleh mengakibatkan kulit anda sensitif terhadap cahaya suria.

PETUA UNTUK KULIT BERMINYAK

DAN MUDAH BERJERAWAT

Sekiranya anda mempunyai bintik-bintik serta kerosakan, tanyakan kepada ahli farmasi anda mengenai jenama dermo-kosmetik pakar untuk kulit berminyak dan mudah berjerawat. Sebagai peraturan umum untuk membaiki kerosakan, kulit perlu dirawat dengan lembut. Cuba ikuti peraturan harian penting ini dan perhatikan jerawat anda hilang!

  • Bersihkan kulit secara menyeluruh tetapi lembut dengan produk yang diformulasikan khusus untuk kulit berminyak seperti EFFACLAR Micellar Water
  • Gunakan produk penjagaan kulit setiap hari seperti EFFACLAR Duo(+). Konsistensi adalah kunci kejayaan
  • Pilih alat solek bukan komedogenik.
  • Lindungi kulit dari sinaran suria (bertentangan dengan kepercayaan popular), ia adalah teman yang salah untuk kerosakan. Pada mulanya, suria dapat membuat kulit kelihatan lebih sekata dengan menyebabkan kulit menjadi gelap tetapi ia juga menebalkan lapisan atas kulit dan meningkatkan pengeluaran sebum, mewujudkan keadaan yang sempurna untuk ketidaksempurnaan. Oleh itu, pelindung suria seperti Anthelios Invisible Fluid SPF50+ penting dalam pengurusan kulit mudah berjerawat.
  • Jangan memicit bintik-bintik kerana ia hanya akan memburukkan keradangan dan boleh meninggalkan parut yang mengingatkan anda tentang kerosakan yang telah berlalu

Sebagai tambahan kepada langkah-langkah ini, jika kerosakan dan ketidaksempurnaan anda bertambah buruk, pakar dermatologi atau doktor juga boleh mempreskripsikan ubat-ubatan tertentu untuk merawat kulit mudah berjerawat anda. Jangan merasa ragu untuk bercakap dengan mereka mengenainya.

BETUL
ATAU PALSU

COKLAT TIDAK BAIK
UNTUK KULIT YANG MUDAH MENDAPAT JERAWAT.

SALAH An illustration of a correct answer to a question.

Tiada bukti kukuh yang menunjukkan bahawa coklat mempunyai kesan pada jerawat. Walaupun setiap orang itu berbeza, masalah jerawat boleh berlaku pada sebahagian orang. Coklat hitam sebenarnya dipenuhi dengan antioksidan yang sesuai untuk kulit!
Ketahui Lebih Lanjut

MAKANAN BERMINYAK
BERSAMAAN KULIT BERMINYAK.

SALAH An illustration of a correct answer to a question.

Mitos jerawat yang biasa ialah minyak di pinggan anda menjadikan lebih banyak minyak di pori. Namun, tiada langsung kaitan antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, diet yang kaya dengan lemak tidak tepu boleh mencetuskan keradangan mikro di semua organ tubuh, termasuk kulit. Secara ringkasnya, ayam goreng dan kerepek tidak akan menyebabkan jerawat tetapi kesederhanaan adalah dasar yang terbaik untuk kesihatan keseluruhannya.
Ketahui Lebih Lanjut

GULA BOLEH
MEMBURUKKAN JERAWAT.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Kajian terkini menunjukkan bahawa makanan dengan Indeks Glisemik yang tinggi - makanan yang menyebabkan gula darah melonjak - boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Kami tahu, berkata-berkata itu lebih mudah daripada melakukannya tetapi untuk menjaga kesihatan kulit anda, jauhi gula-gula, minuman bergula dan makanan yang diperbuat daripada tepung putih serta sila ambil makanan berserat tinggi seperti bijirin dan kekacang.
Ketahui Lebih Lanjut

MEMICIT JERAWAT AKAN
MEMBURUKKAN KEADAAN.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Sekalipun kelihatan seperti satu kaedah pembaikan yang cepat, memicit jerawat sebenarnya akan memburukkan lagi kulit yang mudah berjerawat kerana ia boleh merosakkan folikel rambut yang dijangkiti serta meningkatkan keradangan. Anda juga boleh menimbulkan jangkitan baharu melalui kuku anda. Oleh itu, memicit jerawat adalah tabiat berbahaya dan perlu dielakkan!
Ketahui Lebih Lanjut

KAMI JUGA MEMPUNYAI
RANGKAIAN UNTUK ITU

EFFACLAR ialah rangkaian penyelesaian anti-ketidaksempurnaan lengkap yang menyasarkan semua peringkat kitaran hidup ketidaksempurnaan dengan keberkesanan yang tinggi, sambil memastikan tolerans yang sempurna.

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
ALAHAN DIUJI

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
PADA DOS AKTIF YANG TEPAT

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kolaborasi bersama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.