FAKTA MENGENAI
MAKANAN YANG MENYEBABKAN JERAWAT

Article Read Duration 3 min dibaca

Jerawat dicetuskan oleh perubahan hormon. Coklat, kerepek dan bir mungkin tidak baik untuk kesihatan anda tetapi ia bukan punca jerawat. Sebaliknya, produk tenusu dan makanan dengan Indeks Glisemik tinggi (seperti gula dan tepung putih) berperanan dalam mencetuskan wabak jerawat. Sudah tiba masanya untuk mendedahkan kebenaran dan mitos mengenai makanan dan jerawat…

BOLEHKAH TENUSU
MENYEBABKAN JERAWAT?

Ya, terdapat bukti yang menunjukkan susu dan keju boleh menyebabkan jerawat

Kajian yang berbeza melaporkan hasil yang berbeza. Namun, terdapat beberapa bukti bahawa peningkatan pengambilan susu boleh menjadi pencetus jerawat. Doktor tidak tahu secara tepat mengapa tetapi hipotesis praujinya ialah hormon dalam produk tenusu mungkin adalah puncanya. Cuba kurangkan pengambilan susu, keju, yogurt dan krim (tanpa perlu melampau) dan lihat bagaimana kulit anda bertndak balas. Ingat, protein wei kocak adalah seperti susu pekat mega! Jauhkannya jika jerawat adalah suatu masalah.

ADAKAH COKLAT MENYEBABKAN


BINTIK-BINTIK?

Tidak, terdapat sedikit bukti bahawa coklat menyebabkan jerawat

Setiap orang adalah berbeza. Jadi, jika anda mendapati coklat menyebabkan kulit bermasalah, hindarinya jika boleh. Tetapi tiada bukti kukuh yang menunjukkan bahawa coklat mempunyai kesan pada jerawat. Tambahan pula, coklat hitam kaya dengan antioksidan yang bagus untuk kulit!

BOLEHKAH GULA-GULA DAN KEKMENYEBABKAN JERAWAT?

Ya, gula boleh memburukkan lagi jerawat

Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa makanan dengan Indeks Glisemik yang tinggi - makanan yang menyebabkan gula darah melonjak - boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Kami tahu, berkata-berkata itu lebih mudah daripada melakukannya tetapi untuk menjaga kesihatan kulit anda, jauhi gula-gula, minuman bergula dan makanan yang diperbuat daripada tepung putih. Sekiranya anda kekal mengambil makanan berserat tinggi seperti bijirin dan kekacang, kulit anda akan amat menghargainya.

ADAKAH MEMINUM AIR AKAN
MENYINGKIRKAN JERAWAT?

Tidak tetapi meminum air secara umumnya baik untuk kesihatan anda

Penghidratan yang betul adalah mustahak untuk kesihatan keseluruhan yang baik dan kulit anda tidak terkecuali. Namun, aliran tambahan ke penyejuk air tidak akan membersihkan pori atau menghilangkan jerawat anda dalam masa terdekat (kalaulah semudah itu!).

ADAKAH MINYAK IKAN BAIK
UNTUK KULIT?

Ya, ikan berminyak dapat membantu mencegah jerawat

Ikan berminyak kaya dengan asid lemak omega-3 yang membantu melawan keradangan di semua sistem badan termasuk organ terbesar kita iaitu kulit. Cuba ambil ikan salmon atau tuna beberapa kali seminggu untuk membantu mencegah jerawat. Sekiranya anda tidak sukakan ikan, walnut juga merupakan sumber omega-3 yang baik.

BOLEHKAH VITAMIN DAN MINERAL TAMBAHAN


MENYEMBUHKAN JERAWAT?

Tidak, tiada nutrisi tambahan yang akan melawan jerawat

Punca utama jerawat pada dasarnya adalah hormon dan tidak berkaitan dengan kekurangan vitamin atau mineral. Walau bagaimanapun, diet seimbang dengan buah dan sayur yang banyak akan membantu memberi kulit nutrien penting yang diperlukannya untuk menyembuhkan jerawat. "Pelangi di pinggan anda" adalah petua yang baik kerana buah dan sayur berwarna kaya dengan antioksidan semula jadi yang membantu kulit mencegah keradangan.

ADAKAH MAKANAN BERMINYAK
MENYEBABKAN JERAWAT?

Tidak tetapi untuk kesihatan yang baik, bersederhana dalam pengambilan piza dan kerepek

Mitos jerawat yang biasa ialah minyak di pinggan anda menjadikan lebih banyak minyak di liang roma. Namun, tiada langsung kaitan antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, diet yang kaya dengan lemak tepu boleh mencetuskan keradangan mikro di semua organ tubuh, termasuk kulit. Secara ringkasnya, bakon dan kerepek tidak akan menyebabkan jerawat tetapi kesederhanaan adalah dasar terbaik untuk kesihatan keseluruhannya.

BENAR
ATAU PALSU

MAKANAN BERMINYAK
BERSAMAAN KULIT BERMINYAK.

SALAH An illustration of a correct answer to a question.

Mitos jerawat yang biasa ialah makanan berminyak menyebabkan pori berminyak. Namun, tiada langsung kaitan antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, diet yang kaya dengan lemak tidak tepu boleh mencetuskan keradangan mikro di semua organ tubuh, termasuk kulit. Secara ringkasnya, ayam goreng dan kerepek tidak akan menyebabkan jerawat tetapi kesederhanaan adalah dasar yang terbaik untuk kesihatan keseluruhannya.
Ketahui Lebih Lanjut

COKLAT TIDAK BAIK
UNTUK KULIT YANG MUDAH MENDAPAT JERAWAT.

SALAH An illustration of a correct answer to a question.

Tiada bukti kukuh yang menunjukkan bahawa coklat mempunyai kesan pada jerawat. Walaupun setiap orang itu berbeza, masalah jerawat boleh berlaku pada sebahagian orang. Coklat hitam sebenarnya dipenuhi dengan antioksidan yang sesuai untuk kulit!
Ketahui Lebih Lanjut

MEMICIT JERAWAT AKAN
MEMBURUKKAN KEADAAN.

BENAR An illustration of a correct answer to a question.

Sekalipun kelihatan seperti satu kaedah pembaikan yang cepat, memicit jerawat sebenarnya akan memburukkan lagi kulit yang mudah berjerawat kerana ia boleh merosakkan folikel rambut yang dijangkiti serta meningkatkan keradangan. Anda juga boleh menimbulkan jangkitan baharu melalui kuku anda. Oleh itu, memicit jerawat adalah tabiat berbahaya dan seeloknya perlu dielakkan!
Ketahui Lebih Lanjut

GULA BOLEH
MEMBURUKKAN JERAWAT.

BENAR An illustration of a correct answer to a question.

Kajian terkini menunjukkan makanan dengan Indeks Glisemik tinggi - makanan yang menyebabkan gula darah melonjak - boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Kami tahu, berkata-berkata itu lebih mudah daripada melakukannya tetapi untuk menjaga kulit anda, jauhi gula-gula, minuman bergula dan makanan yang diperbuat daripada tepung putih serta sila ambil makanan berserat tinggi seperti bijirin dan kekacang.
Ketahui Lebih Lanjut

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
DIUJI ALAHAN

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.
Safety Commitment Essential Active Dose Product

HANYA YANG PERLU,
DENGAN DOS AKTIF YANG BETUL

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang perlu dengan dos aktif yang betul.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.