CARA MENGHILANGKAN BINTIK :
LARUTAN YANG BOLEH DIPERCAYAI DAN MUDARAT YANG HARUS DIELAKKAN

Article Read Duration 3 min dibaca

Bintik hitam atau "komedo terbuka" ialah pori yang tersumbat yang mungkin menyerupai bintik-bintik kotoran kecil, tetapi ia sebenarnya pori yang tersumbat di mana campuran sebum dan sel menjadi gelap apabila terkena udara. Ia lazimnya muncul pada hidung dan bahagian tengah muka. Untuk mengurangkan bintik hitam:

• Cari produk yang mengandungi asid salisilik. Ia merupakan penyelamat anti bintik hitam anda
• Masih tidak berpuas hati? Jangan sekali-kali cuba mengeluarkan sendiri bintik hitam yang boleh menyebabkan masalah bintik hitam ringan menjadi lebih parah!

• Elakkan jalur pori, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif

APAKAH ITU BINTIK HITAM?

Bintik hitam:

Gejala jerawat

Bintik hitam jerawat mudah dilihat pada kulit. Ia berwarna gelap dan sedikit menonjol. Tidak seperti bintik yang lain, ia tidak meradang, jadi tidak akan menyakitkan jika disentuh. Walaupun ia merupakan jerawat ringan, adakalanya bintik hitam boleh menyebabkan penghidap menjadi lebih tertekan berbanding bintik-bintik lain kerana warna yang jelas dan sifatnya yang degil! Bintik hitam biasanya terdapat di bahagian tengah muka, tetapi juga boleh muncul di bahagian belakang, dada, leher, lengan dan bahu.

APAKAH PUNCA BINTIK HITAM?

Bintik hitam jerawat, nama lain untuk pori tersumbat

Bintik hitam terbentuk akibat folikel rambut yang tersumbat. Folikel mengandungi rambut dan kelenjar sebum yang menghasilkan sebum untuk memastikan kulit sentiasa lembut. Sel kulit mati dan sebum berkumpul dan membentuk ‘plag’, yang menjadi warna gelap apabila terkena udara yang mengoksidakannya, sama seperti buah yang dipotong berubah warna apabila terdedah pada udara.

Bintik hitam terbentuk berbeza daripada cela yang lain. Ia tidak dihasilkan oleh bakteria tetapi cuma satu penumpukan sebum. Akibatnya, badan kita tidak begitu mempedulikannya kerana ia langsung tidak mengancam kita.

Tubuh anda mungkin tidak melihat bintik hitam sebagai ancaman, tetapi anda mungkin berasa terganggu oleh tanda hitam kecil pada kulit anda! Anda mungkin merasakan ia menjejaskan keyakinan dan harga diri anda?

Berita baiknya, bintik hitam memang boleh dikurangkan tetapi mungkin memakan masa lebih lama daripada sesetengah cela yang lain. Kesabaran adalah penting dalam menghapuskan bintik hitam!

CARA MENGHILANGKAN JERAWAT

Rawatan dan penyingkiran jerawat

Bagi menghilangkan bintik hitam, asid salisilik ialah senjata utama anda. Asid pengelupasan yang lembut ini akan membuka pori anda yang tersumbat serta mengatasi masalah penumpukan sel mati dengan menggalakkan pergantian sel kulit yang sihat. Asid salisilik boleh dijumpai dalam pelbagai produk seperti pencuci, krim dan gel muka. Perlu diingatkan agar sentiasa menyapu lembut pada kulit anda untuk mengelakkan kerengsaan dan kemerahan.

Apa yang perlu dielakkan semasa menangani bintik hitam

  • Beberapa produk yang mendakwa dapat menyingkirkan bintik hitam mengandungi bahan seperti alkohol, mentol dan kayu putih. Bahan-bahan yang kasar ini tidak akan menyelesaikan masalah bintik hitam anda dan boleh merangsang pengeluaran sebum yang berlebihan (dengan kata lain, kulit anda berasa seperti diserang dan melawan semula dengan menghasilkan lebih banyak minyak!).
  • Walaupun kulit anda kelihatan “kotor,” jangan menyerangnya dengan penyental yang kasar. Langkah ini hanya akan menyebabkan kerengsaan dan kemerahan... dan sekali lagi, ia sebenarnya boleh menjadikan kulit anda lebih berminyak!
  • Banyak jenama jalur pori yang mendakwa dapat membuang bintik hitam. Pada hakikatnya, ia hanya menyingkirkan bahagian pori tersumbat yang paling luar dan boleh merengsakan kulit sensitif.

BETUL
ATAU PALSU

MAKANAN BERMINYAK
BERSAMAAN KULIT BERMINYAK.

SALAH An illustration of a correct answer to a question.

Mitos jerawat yang biasa ialah minyak di pinggan anda menjadikan lebih banyak minyak di pori. Namun, tiada langsung kaitan antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, diet yang kaya dengan lemak tidak tepu boleh mencetuskan keradangan mikro di semua organ tubuh, termasuk kulit. Secara ringkasnya, ayam goreng dan kerepek tidak akan menyebabkan jerawat tetapi kesederhanaan ialah dasar yang terbaik untuk kesihatan keseluruhannya.
Ketahui Lebih Lanjut

COKLAT TIDAK BAIK
UNTUK KULIT YANG MUDAH MENDAPAT JERAWAT.

SALAH An illustration of a correct answer to a question.

Tiada bukti kukuh yang menunjukkan bahawa coklat mempunyai kesan pada jerawat. Walaupun setiap orang itu berbeza, masalah jerawat boleh berlaku pada sebahagian orang. Coklat hitam sebenarnya dipenuhi dengan antioksidan yang sesuai untuk kulit!
Ketahui Lebih Lanjut

MEMICIT JERAWAT AKAN
MEMBURUKKAN KEADAAN.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Sekalipun kelihatan seperti satu kaedah pembaikan yang cepat, memicit jerawat sebenarnya akan memburukkan lagi kulit yang mudah berjerawat kerana ia boleh merosakkan folikel rambut yang dijangkiti serta meningkatkan keradangan. Anda juga boleh menimbulkan jangkitan baharu melalui kuku anda. Oleh itu, memicit jerawat adalah tabiat berbahaya dan perlu dielakkan!
Ketahui Lebih Lanjut

GULA BOLEH
MEMBURUKKAN JERAWAT.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Kajian terkini menunjukkan bahawa makanan dengan Indeks Glisemik yang tinggi - makanan yang menyebabkan gula darah melonjak - boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Kami tahu, berkata-berkata itu lebih mudah daripada melakukannya tetapi untuk menjaga kesihatan kulit anda, jauhi gula-gula, minuman bergula dan makanan yang diperbuat daripada tepung putih serta sila ambil makanan berserat tinggi seperti bijirin dan kekacang.
Ketahui Lebih Lanjut
A question mark icon.

Adakah anda
tahu?

KAMI JUGA MEMPUNYAI
RANGKAIAN UNTUK ITU

EFFACLAR ialah rangkaian penyelesaian anti-ketidaksempurnaan lengkap yang mensasarkan semua peringkat kitaran hidup ketidaksempurnaan dengan keberkesanan yang tinggi, sambil memastikan tolerans yang sempurna.

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
ALAHAN DIUJI

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
PADA DOS AKTIF YANG TEPAT

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.