MENCARI BAHAN RAWATAN TERBAIK
BAHAN-BAHAN RAWATAN

Jerawat datang dalam pelbagai bentuk, begitu juga dengan rawatan jerawat. Rawatan yang betul untuk anda bergantung pada kedua-dua penyebab berlakunya kulit bermasalah serta keterukannya.

Dalam kebanyakan kes kulit yang mudah berjerawat, cara pembersihan yang betul dan penggunaan produk penjagaan harian yang disesuaikan yang mengandungi bahan aktif dapat membantu membersihkan pori dan mencegah jerawat baharu daripada muncul. Tindakan boleh diambil pada setiap masa dan anda berada di tempat yang betul untuk mendapatkan panduan ke arah penyelesaian yang tepat!

SOALAN ANDA
JAWAPAN KAMI

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh menghilangkan parut jerawat?

Parut jerawat adalah amat sukar dirawat. Rawatan tertentu di pusat rawatan boleh membantu seperti mikrodermabrasi, pengelupasan kimia, laser dan jarum mikro. Sebaik-baiknya, parut jerawat harus dihalang daripada terbentuk dengan ubat-ubatan yang sesuai seperti antibiotik atau isotretinoin. Tanyakan juga kepada ahli farmasi anda mengenai penjagaan kulit harian pakar seperti rangkaian EFFACLAR.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh menghilangkan jerawat?

Jerawat ringan dapat diatasi dengan penyelesaian dermokosmetik yang betul. Bersihkan kulit dengan lembut dua kali sehari dengan air misel atau gel pembersih berbuih. Ikuti penjagaan kulit setiap hari dengan bahan aktif seperti asid salisilik, niacinamide dan pirokton olamin. Sekiranya langkah ini tidak mencukupi, berjumpa dengan pakar dermatologi anda untuk bertanya tentang rawatan perubatan seperti retinoid, antibiotik dan isotretinoin.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Apakah punca jerawat?

Di dalam jerawat, ketidakseimbangan hormon yang disebut androgen menyebabkan kelenjar sebum menghasilkan banyak minyak. Hormon yang sama menyebabkan peningkatan pengeluaran sel kulit yang melapisi pori. Pori kemudiannya tersumbat dengan campuran sel dan sebum lalu menjadi tempat pembiakan bakteria yang menyebabkan jerawat. Ini mengakibatkan beberapa jenis jerawat daripada bintik merah hinggalah pustula atau sista yang dalam serta menyakitkan.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh menghilangkan jerawat belakang?

Jerawat ringan pada badan dapat diatasi dengan penyelesaian dermokosmetik yang betul. Bersihkan kulit dengan lembut dua kali sehari dengan gel pembersih berbuih. Ikuti penjagaan kulit harian dengan bahan aktif seperti asid salisilik, niacinamide dan pirokton olamin.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

BETUL
ATAU PALSU

MAKANAN BERMINYAK
BERSAMAAN KULIT BERMINYAK.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Mitos jerawat yang biasa ialah minyak di pinggan anda menjadikan lebih banyak minyak di dalam pori. Namun, tiada langsung kaitan antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, diet yang kaya dengan lemak tepu boleh mencetuskan keradangan mikro di semua organ tubuh, termasuk kulit. Secara ringkasnya, bakon dan kerepek tidak akan menyebabkan jerawat tetapi kesederhanaan ialah dasar terbaik untuk kesihatan keseluruhannya.
Ketahui Lebih Lanjut

COKLAT TIDAK BAIK
UNTUK KULIT YANG MUDAH MENDAPAT JERAWAT.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Tiada bukti kukuh bahawa coklat mempunyai kesan terhadap jerawat. Walaupun semua orang berbeza, jerawat boleh menyebabkan kulit bermasalah pada sesetengah orang. Coklat hitam sebenarnya penuh dengan antioksidan yang baik untuk kulit!
Ketahui Lebih Lanjut

MEMICIT JERAWAT AKAN
MEMBURUKKAN KEADAAN.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Walaupun kelihatan seperti jalan yang mudah, memicit jerawat sebenarnya akan memburukkan lagi kulit anda yang rawan jerawat kerana ia boleh merosakkan folikel rambut yang dijangkiti dan meningkatkan keradangan. Anda juga boleh menyebarkan jangkitan baharu dengan kuku anda. Oleh itu, memicit jerawat ialah tabiat berbahaya dan sebaiknya harus dielakkan!
Ketahui Lebih Lanjut

GULA BOLEH
MEMBURUKKAN JERAWAT.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa makanan dengan Indeks Glisemik yang tinggi - makanan yang menyebabkan gula darah melonjak - boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Kami tahu berkata-kata lebih mudah daripada melakukan. Namun, demi menjaga kesihatan kulit anda, jauhi gula-gula, minuman bergula dan makanan yang dibuat daripada tepung putih dan amalkan makanan berserat tinggi seperti bijirin dan kekacang.
Ketahui Lebih Lanjut

BAHAN AKTIF
TERBAIK UNTUK MELAWAN KULIT MUDAH BERJERAWAT

Jadi, apakah bahan terbaik yang harus anda perhatikan? Secara umumnya, bahan anti-cela topikal terbahagi kepada dua kategori: Bahan yang membantu membersihkan pori dan yang menyasarkan bakteria.

Asid salisilik ialah bahan yang sangat berkesan dalam pelembap dan pencuci muka bagi kulit yang mudah berjerawat kerana kemampuannya membersihkan sel-sel kulit mati dan melarutkan minyak berlebihan. Banyak produk juga mengandungi bahan antibakteria seperti zink sulfat dan benzoil peroksida. Secara asasnya, cari produk yang bukan komedogenik (yang tidak akan menyumbat pori anda).

SOS ANDA
PRODUK PENYELAMAT

Kedengaran rumit? Sebenarnya tidak: Dalam artikel ini, anda akan menemui syor produk terbaik.

Anda juga akan menjumpai petua khusus tentang cara membersihkan kulit berminyak dan mudah berjerawat anda serta cara menghilangkan bintik hitam, parut dan tanda-tanda jerawat, di samping artikel mengenai pentingnya tidur untuk kulit yang bersih dan sihat – kulit yang mudah berjerawat memerlukan tidur yang lena!

PEMBACA
YANG DIHORMATI

Maklumat yang dipaparkan di sini adalah hanya untuk tujuan pendidikan umum dan tidak boleh menjadi pengganti nasihat perubatan profesional. Anda hendaklah selalu mendapatkan nasihat penyedia kesihatan yang berkelayakan untuk sebarang soalan perubatan..