REMAJA YANG BERJERAWAT:
PENYELESAIAN DAN RAWATAN

Article Read Duration 3 min dibaca

Jerawat remaja berpunca daripada perubahan hormon yang berlaku semasa akil baligh yang menyebabkan kulit menjadi lebih berminyak. Dengan rawatan dan panduan yang betul, jerawat dapat dipulih. Oleh itu, jangan ragu-ragu untuk mendapatkan nasihat doktor atau pakar dermatologi anda.

 

• Ikuti rutin penjagaan kulit yang disesuaikan dengan kulit berminyak dan mudah berjerawat
• Doktor anda mungkin mempreskripsikan krim rawatan seperti retinoid atau benzoil peroksida
• Untuk jerawat yang lebih teruk, anda mungkin dipreskripsikan antibiotik oral atau isotretinoin
• Meneruskan pada rawatan yang dipreskripsikan adalah kunci kejayaannya

APAKAH PUNCA JERAWAT REMAJA?

Tahukah anda bahawa hampir 80% remaja menderita jerawat: Itu merupakan sebilangan besar! Sekiranya anda menghadapi masalah bintik-bintik, anda pastinya tidak bersendirian. Namun, apakah punca jerawat remaja? Semuanya berkaitan dengan akil baligh dan perubahan hormon yang dialami oleh badan kita.

Ketika akil baligh, organ seks kita (testis pada kanak-kanak lelaki dan ovari pada kanak-kanak perempuan) mula menghasilkan hormon yang berbeza. Satu kumpulan hormon dipanggil androgen, dan anggota yang paling terkenal adalah testosteron. Androgen mempunyai banyak kesan pada badan: Pada kanak-kanak lelaki dan perempuan, ia merangsang pertumbuhan bulu badan dan meningkatkan jisim otot serta tulang. Pada kanak-kanak lelaki, tahap androgen yang lebih tinggi juga menyebabkan suara “pecah” dan pertumbuhan rambut muka.

Mengenai kesan androgen pada kulit, ia berkomunikasi secara langsung dengan kelenjar sebum, menyuruhnya menghasilkan minyak yang banyak. Akibatnya, semasa akil baligh, muka dan selalunya belakang menjadi berminyak dan pori-pori kulit tersumbat dengan campuran sebum serta sel-sel kulit mati. Dari sini, pelbagai jenis bintik boleh terbentuk, dari bintik hitam hingga ke pustul dan sista yang mendalam serta menyakitkan.

Untuk maklumat lengkap mengenai kulit berminyak, jerawat dan pelbagai jenis bintik, klik DI SINI.

APAKAH RAWATAN YANG TERSEDIA

UNTUK JERAWAT REMAJA?

Bimbangkan bintik-bintik anda dan sedang mencari penyelesaian? Bercakap dengan doktor atau pakar dermatologi anda mengenai punca dan rawatan berkesan untuk jerawat remaja. Mereka mungkin mempreskripsikan retinoid setempat seperti adapalene bagi mengurangkan pembentukan bintik hitam. Untuk bertindak pada beberapa mikrob yang bertanggungjawab terhadap bintik-bintik radang, doktor mempreskripsikan benzoil peroksida. Untuk kes yang lebih teruk, mereka mempreskripsikan antibiotik oral seperti doksisiklin. Untuk bentuk jerawat yang sangat kuat dan resistan, mereka mencadangkan rawatan dengan Isotretinoin (Accutane). Dalam semua kes, pakar dermatologi menekankan perlunya rawatan susulan secara berskala, dan kepatuhan– yang bermaksud meneruskan rawatan - merupakan kunci kejayaan. 

Adakah terdapat rawatan di klinik untuk jerawat remaja?

Pakar dermatologi menjalankan rawatan jerawat di klinik untuk remaja. Jerawat boleh disebut "kekal", di mana pori kelenjar sebum kulit disekat oleh banyak bintik hitam dan mikrosista. Oleh itu, kulit perlu menjalani pembersihan dermatologi. Prosedur pengekstrakan kecil yang tidak menyakitkan dilakukan di permukaan kulit untuk membuang bintik-bintik hitam dan mikrosista. Ini meningkatkan keberkesanan rawatan. 

PARA REMAJA - SEKARANG MASA UNTUK MENJINAKKAN DIRI DENGAN
TABIAT PENJAGAAN KULIT YANG BAIK!

Rutin penjagaan kulit yang baik sangat penting untuk kulit berminyak dan mudah berjerawat. Sekiranya anda memakai solekan, pastikan anda menanggalkannya dengan sempurna di penghujung hari. Satu tugasan yang kami arif mengenainya tetapi kulit anda akan berterima kasih padanya.

Pilih produk yang dicipta khusus untuk melegakan keradangan dan merawat kulit remaja serta pertimbangkan untuk mendapatkan nasihat pakar dermatologi.

Ingat, seteruk manapun jerawat remaja anda, terdapat rawatan dan produk yang berkesan di luar sana. Kuncinya adalah untuk mendapatkan nasihat profesional dan meneruskan rawatan yang telah dipreskrisikan. Anda akan meningkatkan keyakinan anda dengan kulit yang lebih bersih dan sihat dalam masa yang singkat!

Klik DI SINI untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penjagaan kulit terbaik untuk kulit remaja.

BENAR
ATAU PALSU

GULA BOLEH
MEMBURUKKAN JERAWAT.

BENAR An illustration of a correct answer to a question.

Kajian terkini menunjukkan bahawa makanan dengan Indeks Glisemik yang tinggi - makanan yang menyebabkan gula darah melonjak - boleh mengakibatkan jerawat menjadi lebih teruk. Kami tahu, berkata-berkata itu lebih mudah daripada melakukannya tetapi untuk menjaga kesihatan kulit anda, jauhi gula-gula, minuman bergula dan makanan yang diperbuat daripada tepung putih serta sila ambil makanan berserat tinggi seperti bijirin dan kekacang.
Ketahui Lebih Lanjut

MEMICIT JERAWAT AKAN
MEMBURUKKAN KEADAAN.

BENAR An illustration of a correct answer to a question.

Sekalipun kelihatan seperti satu kaedah pembaikan yang cepat, memicit jerawat sebenarnya akan memburukkan lagi kulit yang mudah berjerawat kerana ia boleh merosakkan folikel rambut yang dijangkiti serta meningkatkan keradangan. Anda juga boleh menimbulkan jangkitan baharu melalui kuku anda. Oleh itu, memicit jerawat adalah tabiat berbahaya dan perlu dielakkan!
Ketahui Lebih Lanjut

COKLAT TIDAK BAIK
UNTUK KULIT YANG MUDAH MENDAPAT JERAWAT.

PALSU An illustration of a correct answer to a question.

Tiada bukti kukuh yang menunjukkan bahawa coklat mempunyai kesan pada jerawat. Walaupun setiap orang itu berbeza, masalah jerawat boleh berlaku pada sebahagian orang. Coklat hitam sebenarnya dipenuhi dengan antioksidan yang sesuai untuk kulit!
Ketahui Lebih Lanjut

MAKANAN BERMINYAK
BERSAMAAN KULIT BERMINYAK.

PALSU An illustration of a correct answer to a question.

Mitos jerawat yang biasa ialah minyak di pinggan anda menjadikan lebih banyak minyak di pori. Namun, tiada langsung kaitan antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, diet yang kaya dengan lemak tidak tepu boleh mencetuskan keradangan mikro di semua organ tubuh, termasuk kulit. Secara ringkasnya, ayam goreng dan kerepek tidak akan menyebabkan jerawat tetapi kesederhanaan adalah dasar yang terbaik untuk kesihatan keseluruhannya.
Ketahui Lebih Lanjut

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
DIUJI ALAHAN

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.
Safety Commitment Essential Active Dose Product

HANYA YANG PERLU,
DENGAN DOS AKTIF YANG BETUL

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang perlu dengan dos aktif yang betul.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF 

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.