JERAWAT

Jerawat atau "akne vulgaris", ialah keadaan kulit berminyak di mana kelenjar sebum kulit menghasilkan sebum yang berlebihan. Hal ini menyebabkan pori tersumbat dengan sel-sel mati dan sebum. Kadang-kadang, proses itu berhenti di situ lalu mengakibatkan bintik hitam dan bintik putih. Hal ini dikenali sebagai "jerawat kekal". Dalam kes yang lebih teruk, bakteria membiak dalam sebum yang terperangkap dan menyebabkan iritasi pada kulit lalu mengakibatkan jerawat permukaan yang disebut pustula atau lesi yang lebih dalam, keras dan menyakitkan yang dipanggil nodul dan sista.

SOALAN ANDA
JAWAPAN KAMI

1 quote-marks

Apakah punca jerawat?

Di dalam jerawat, ketidakseimbangan hormon yang disebut androgen menyebabkan kelenjar sebum menghasilkan banyak minyak. Hormon yang sama menyebabkan peningkatan pengeluaran sel kulit yang melapisi pori. Pori kemudiannya tersumbat dengan campuran sel dan sebum lalu menjadi tempat pembiakan bakteria yang menyebabkan jerawat. Ini mengakibatkan beberapa jenis jerawat daripada bintik merah hinggalah pustula atau sista yang dalam serta menyakitkan.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Adakah kawalan kelahiran membantu dalam menangani jerawat?

Jerawat pada dasarnya disebabkan oleh hormon. Di kalangan wanita, ini dapat dirawat dengan alat kawalan kelahiran juga dikenali sebagai pil pencegah hamil (OCP) yang menyeimbangkan hormon anda untuk kulit yang bersih. Jumpa doktor anda untuk mengetahui sama ada anda ialah calon untuk rawatan ini, kerana ia tidak sesuai untuk semua orang.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh menghilangkan parut jerawat?

Parut jerawat adalah amat sukar dirawat. Rawatan tertentu di pusat rawatan boleh membantu seperti mikrodermabrasi, pengelupasan kimia, laser dan jarum mikro. Bagi orang yang mempunyai noda, parut jerawat harus dihalang daripada terbentuk dengan ubat-ubatan yang sesuai seperti antibiotik atau isotretinoin. Tanyakan juga kepada ahli farmasi anda mengenai penjagaan kulit harian pakar seperti rangkaian EFFACLAR.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh menghilangkan jerawat?

Jerawat ringan dapat diatasi dengan penyelesaian dermokosmetik yang betul. Bersihkan kulit dengan lembut dua kali sehari dengan air misel atau gel pembersih berbuih. Ikuti penjagaan kulit setiap hari dengan bahan aktif seperti asid salisilik, niacinamide dan pirokton olamin. Sekiranya langkah ini tidak mencukupi, berjumpa dengan pakar dermatologi anda untuk bertanya tentang rawatan perubatan seperti retinoid, antibiotik dan isotretinoin.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

BETUL
ATAU PALSU

COKLAT TIDAK BAIK
UNTUK KULIT MUDAH JERAWAT.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Tiada bukti kukuh bahawa coklat mempunyai kesan terhadap jerawat. Walaupun semua orang berbeza, jerawat boleh menyebabkan kulit bermasalah pada sesetengah orang. Coklat hitam sebenarnya penuh dengan antioksidan yang baik untuk kulit!
Ketahui Lebih Lanjut

MAKANAN BERMINYAK
BERSAMAAN KULIT BERMINYAK.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Mitos jerawat yang biasa ialah minyak di pinggan anda menjadikan lebih banyak minyak di dalam pori. Namun, tiada langsung kaitan antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, diet yang kaya dengan lemak tepu boleh mencetuskan keradangan mikro di semua organ tubuh, termasuk kulit. Secara ringkasnya, bakon dan kerepek tidak akan menyebabkan jerawat tetapi kesederhanaan ialah dasar terbaik untuk kesihatan keseluruhannya.
Ketahui Lebih Lanjut

GULA BOLEH
MEMBURUKKAN JERAWAT.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa makanan dengan Indeks Glisemik yang tinggi - makanan yang menyebabkan gula darah melonjak - boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Kami tahu berkata-kata lebih mudah daripada melakukan. Namun, demi menjaga kesihatan kulit anda, jauhi gula-gula, minuman bergula dan makanan yang dibuat daripada tepung putih dan amalkan makanan berserat tinggi seperti bijirin dan kekacang.
Ketahui Lebih Lanjut

MEMICIT JERAWAT AKAN
MEMBURUKKAN KEADAAN.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Walaupun kelihatan seperti jalan yang mudah, memicit jerawat sebenarnya akan memburukkan lagi kulit anda yang mudah berjerawat kerana ia boleh merosakkan folikel rambut yang dijangkiti dan meningkatkan keradangan. Anda juga boleh menimbulkan jangkitan baharu melalui kuku anda. Oleh itu, memicit jerawat ialah tabiat berbahaya dan seeloknya perlu dielakkan!
Ketahui Lebih Lanjut

PUNCA
JERAWAT

Punca utama jerawat ialah hormon: Organ seks (testis pada lelaki dan ovari pada wanita) menghasilkan hormon yang disebut androgen yang menyebabkan kelenjar sebum mengeluarkan minyak berlebihan lalu menghasilkan banyak sebum yang tersumbat. Namun begitu, terdapat beberapa faktor penyumbang lain kepada jerawat termasuk sinar UV, pencemaran, diet dan tekanan. Memandangkan jerawat lebih kepada keadaan yang didorong oleh hormon, ia lazim berlaku pada remaja semasa akil baligh, tetapi juga mempengaruhi semakin ramai orang dewasa terutamanya wanita dewasa semasa kitaran haid.

BAGAIMANAKAH CARA MENJAGA
KULIT YANG BERJERAWAT?

Ketidaksempurnaan dapat diatasi dengan ubat-ubatan yang dipreskripsikan sahaja. Apabila cela berkurangan, dermokosmetik tanpa preskripsi pakar atau gabungan kedua-duanya juga boleh membantu. Sekiranya cela kulit mempengaruhi keyakinan anda, adalah mustahak untuk mengambil tindakan daripada terus menderita. Dengan nasihat perubatan dan penjagaan kulit yang betul, kulit dapat dibersihkan secara beransur-ansur untuk penampilan wajah yang segar dan berpanjangan.

Dalam bahagian ini, anda akan mengetahui segala-galanya mengenai punca kulit berminyak dan rawan jerawat, serta cara merawatnya dengan cadangan produk terbaik. 'Swipe' untuk mencari artikel mengenai kulit remaja dan dewasa yang rawan jerawat di samping petua pakar kami tentang cara mengenakan solekan yang mesra ketidaksempurnaan.

A question mark icon.

Adakah anda
tahu?

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
DIUJI ALAHAN

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi Alahan
Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
DENGAN DOS AKTIF YANG BETUL

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.


PEMBACA YANG DIHORMATI

Maklumat yang dipaparkan di sini adalah hanya untuk tujuan pendidikan umum dan tidak boleh menjadi pengganti nasihat perubatan profesional. Anda hendaklah selalu mendapatkan nasihat penyedia kesihatan yang berkelayakan untuk sebarang soalan perubatan.