MENGAPAKAH MASA YANG LAMA DIAMBIL
UNTUK MENGHILANGKAN JERAWAT

Article Read Duration 4 min dibaca

Setiap orang yang mengalami masalah jerawat mengimpikan rawatan jerawat yang akan berkesan semalaman untuk menghilangkan jerawat. Namun hakikatnya, rawatan jerawat mengambil masa berminggu-minggu untuk menampakkan kesannya. Hal ini kerana jerawat ialah keadaan genetik dan hormon dengan mekanisme yang kompleks.

MENYEMBUHKAN JERAWAT SEMALAMAN?

Setiap orang yang mengalami masalah jerawat mengimpikan rawatan jerawat yang berkesan semalaman untuk menghilangkan jerawat. Namun hakikatnya, rawatan jerawat mengambil masa berminggu-minggu untuk menampakkan kesannya. Teruskan membaca untuk mengetahui sebabnya.

JERAWAT ADALAH GENETIK

Jadi anda boleh salahkan ibu bapa anda!


Jerawat ialah keadaan yang sebahagiannya bersifat genetik: Dalam erti kata lain, ia adalah turun-temurun. Hal ini kerana sesetengah orang mempunyai kecenderungan genetik untuk menghasilkan banyak sebum (minyak kulit), yang menyumbat liang pori lalu mewujudkan tempat pembiakan bakteria yang menyebabkan pembentukan bintik. Tiada rawatan jerawat yang dapat mengubah gen anda, justeru jika anda mempunyai kecenderungan genetik ini, rawatan jerawat akan memakan masa lebih lama untuk menghilangkan jerawat. Namun jangan putus harapan! Jika digunakan secara kerap, produk penjagaan pakar yang betul dapat merawat jerawat dengan berkesan.

Klik DI SINI untuk melangkau saranan terbaik kami. 

Klik DI SINI untuk mengetahui semua perkara tentang kulit berminyak dan jerawat.

JERAWAT BERLAKU KERANA HORMON

Jerawat mempunyai banyak sebab (diet, gaya hidup, ubat-ubatan…), namun sebab utama ialah jerawat hormon. Itulah sebabnya jerawat mula tumbuh ketika akil baligh dan sering muncul serentak dengan kitaran haid wanita. Jerawat ialah perkara biasa: ia menjejaskan 80% remaja dan 40% orang dewasa 1.

Hormon yang dipanggil androgen dihasilkan oleh testis pada lelaki dan ovari pada wanita, dan ia merangsang kelenjar sebum di dalam kulit untuk menghasilkan banyak minyak yang menggalakkan pembentukan bintik. Ia juga menyebabkan lapisan luar sel kulit menjadi lebih tebal dan melekit… justeru lebih cenderung menyumbat pori yang mengakibatkan pembentukan bintik.

Memandangkan jerawat hormon ialah proses yang kompleks, maka menghilangkan jerawat hormon memakan masa yang lama. Salah satu rawatan jerawat hormon yang berkesan untuk wanita ialah pil pencegah hamil (OCP). Ia menyeimbangkan semula hormon anda untuk membersihkan kulit dan akan mula berkesan selepas beberapa minggu. Tetapi jika anda lelaki atau OCP tidak sesuai untuk anda, terdapat larutan pakar di farmasi yang dapat menghilangkan jerawat dengan berkesan. Kunci untuk rawatan jerawat yang berkesan? Gunakan selalu! Malah, larutan yang paling komprehensif memerlukan beberapa minggu untuk berkesan.

JERAWAT BOLEH MENJADI
SISTA

Jerawat sistik ialah jerawat yang paling teruk, yang melibatkan bintik yang dalam, lembut, merah dan bengkak yang disebut sista. Disebabkan oleh lesi yang terlalu radang, rawatan bagi jerawat sistik memakan masa untuk berkesan. Doktor anda mungkin mempreskripsikan antibiotik seperti doksisiklin untuk membunuh bakteria yang menyebabkan keradangan pada jerawat sistik. Dalam kes yang paling teruk, doktor anda akan mempreskripsikan ubat yang kuat yang dipanggil isotretinoin (Accutane) untuk menghentikan kulit daripada menghasilkan banyak minyak, menjadikannya lebih kering dan kurang membentuk bintik. Kedua-dua strategi ini memakan masa untuk berkesan, tetapi anda boleh menjangkakan kulit anda mulai bersih selepas kira-kira sebulan. Untuk hasil yang lebih cepat, gabungkan rawatan ini dengan larutan dermokosmetik pakar daripada farmasi yang akan meningkatkan dan menggandakan kesannya. 

JERAWAT JUGA BOLEH MENJEJASKAN KULIT YANG KERING

Umumnya, jerawat dianggap sebagai keadaan kulit berminyak, tetapi anda juga boleh mendapat jerawat pada kulit yang kering. Walaupun kulit adalah kering, mekanisme jerawat pada asasnya adalah sama. Pori tersumbat dengan sel-sel mati dan sebum, menjadikannya tempat pembiakan bakteria yang dipanggil P. acnes yang membiak dalam pori yang tersumbat lalu menyebabkan keradangan (dengan kata lain, bintik). Jerawat dengan kulit kering memakan masa lebih lama untuk dirawat kerana sangat penting untuk mengambil pendekatan yang berhati-hati. Produk yang kasar dan pengelupas yang kuat akan menjadikannya terasa kering dan sensitif, maka menyebabkan kemerahan dan kulit mengelupas. Bagi jenis jerawat yang lain, kesabaran ialah kunci untuk rawatan yang berkesan.

CARA MENGHILANGKAN JERAWAT
DENGAN CEPAT

Jerawat ialah keadaan kronik yang boleh berlanjutan bertahun-tahun, namun dengan rawatan pakar yang betul, anda boleh mengawalnya dalam beberapa minggu. Rahsianya adalah dengan memilih rawatan yang betul dan sentiasa menggunakannya!

Menghilangkan jerawat anda secara pantas juga bermula dengan cara pembersihan yang betul. Kami mengesyorkan mana-mana produk yang membersihkan kulit daripada minyak berlebihan dan sel-sel mati secara lembut tanpa menanggalkan lapisan permukaannya.

RAWATAN
JERAWAT YANG TERBAIK?

Selepas membersihkan kulit anda, anda mungkin mahu menyambung rawatan jerawat yang berkesan. Sesetengah larutan dermokosmetik menggabungkan bahan aktif dermatologi yang ampuh untuk membuka pori yang tersumbat, melegakan keradangan dan membunuh bakteria yang menyebabkan pembentukan bintik serta menyeimbangkan semula bakteria mesra kulit.

Anda tidak boleh menghilangkan bintik dalam sekelip mata, tetapi anda boleh segera melegakan keradangan untuk mengurangkan kemerahan wajah dan merawat jerawat secara progresif untuk kulit yang lebih bersih dan cerah dalam beberapa minggu.

1 Ann Dermatol Venereol. 2010 Nov;137 Suppl 2:S49-51. doi: 10.1016/S0151-9638(10)70024-7. Recent data on epidemiology of acne. Dréno B.

BETUL
ATAU PALSU

GULA BOLEH
MEMBURUKKAN JERAWAT.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Kajian terkini menunjukkan bahawa makanan dengan Indeks Glisemik yang tinggi - makanan yang menyebabkan gula darah melonjak - boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Kami tahu, berkata-berkata itu lebih mudah daripada melakukannya tetapi untuk menjaga kesihatan kulit anda, jauhi gula-gula, minuman bergula dan makanan yang diperbuat daripada tepung putih serta sila ambil makanan berserat tinggi seperti bijirin dan kekacang.
Ketahui Lebih Lanjut

MEMICIT JERAWAT AKAN
MEMBURUKKAN KEADAAN.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Sekalipun kelihatan seperti satu kaedah pembaikan yang cepat, memicit jerawat sebenarnya akan memburukkan lagi kulit yang mudah berjerawat kerana ia boleh merosakkan folikel rambut yang dijangkiti serta meningkatkan keradangan. Anda juga boleh menimbulkan jangkitan baharu melalui kuku anda. Oleh itu, memicit jerawat adalah tabiat berbahaya dan perlu dielakkan!
Ketahui Lebih Lanjut

COKLAT TIDAK BAIK
UNTUK KULIT YANG MUDAH MENDAPAT JERAWAT.

SALAH An illustration of a correct answer to a question.

Tiada bukti kukuh yang menunjukkan bahawa coklat mempunyai kesan pada jerawat. Walaupun setiap orang itu berbeza, masalah jerawat boleh berlaku pada sebahagian orang. Coklat hitam sebenarnya dipenuhi dengan antioksidan yang sesuai untuk kulit!
Ketahui Lebih Lanjut

MAKANAN BERMINYAK
BERSAMAAN KULIT BERMINYAK.

SALAH An illustration of a correct answer to a question.

Mitos jerawat yang biasa ialah minyak di pinggan anda menjadikan lebih banyak minyak di pori. Namun, tiada langsung kaitan antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, diet yang kaya dengan lemak tidak tepu boleh mencetuskan keradangan mikro di semua organ tubuh, termasuk kulit. Secara ringkasnya, ayam goreng dan kerepek tidak akan menyebabkan jerawat tetapi kesederhanaan ialah dasar yang terbaik untuk kesihatan keseluruhannya.
Ketahui Lebih Lanjut

KESELAMATAN KAMI
KOMITMEN

Standard keselamatan melampaui peraturan kosmetik antarabangsa.

La Roche-Posay's product allergy-tested safety commitment

100% PRODUK
ALAHAN DIUJI

Selanjutnya
Satu Prasyarat = Tiada Reaksi alahan Sekiranya kami mengesan satu kes, kami akan kembali ke makmal dan merumuskan semula
Safety Commitment Essential Active Dose Product

YANG PENTING SAHAJA,
PADA DOS AKTIF YANG BETUL

Selanjutnya
Dibangunkan dengan kerjasama pakar dermatologi dan toksikologi, produk kami hanya mengandungi bahan-bahan yang diperlukan, dengan dos aktif yang tepat.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

DIUJI
PADA KULIT SANGAT SENSITIF

Selanjutnya
Toleransi produk kami disahkan pada kulit yang paling sensitif: reaktif, alergi, atau rawan jerawat.
Safety Commitment Formula Protection Product

PERLINDUNGAN FORMULA
DARI MASA KE MASA

Selanjutnya
Kami memilih pembungkusan pelindung terbaik yang hanya menggunakan bahan pengawet yang diperlukan bagi memberikan toleransi dan keberkesanan yang sempurna dari masa ke masa.