JERAWAT REMAJA

Ramai orang mengaitkan jerawat dengan zaman remaja yang "memalukan" apabila badan merembeskan banyak hormon yang menyebabkan kulit menghasilkan minyak berlebihan. Pada remaja lelaki, hal ini menyebabkan kilauan, bintik hitam dan cela yang meradang, sementara pada gadis, gabungan akil baligh dan kitaran haid sering menyebabkan kulit bermasalah yang berulang.

SOALAN ANDA
JAWAPAN KAMI

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh menghilangkan parut jerawat?

Parut jerawat adalah amat sukar dirawat. Rawatan tertentu di pusat rawatan boleh membantu seperti mikrodermabrasi, pengelupasan kimia, laser dan jarum mikro. Sebaik-baiknya, parut jerawat harus dihalang daripada terbentuk dengan ubat-ubatan yang sesuai seperti antibiotik atau isotretinoin. Tanyakan juga kepada ahli farmasi anda mengenai penjagaan kulit harian pakar seperti rangkaian EFFACLAR.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh menghilangkan jerawat?

Jerawat ringan dapat diatasi dengan penyelesaian dermokosmetik yang betul. Bersihkan kulit dengan lembut dua kali sehari dengan air misel atau gel pembersih berbuih. Ikuti penjagaan kulit setiap hari dengan bahan aktif seperti asid salisilik, niacinamide dan pirokton olamin. Sekiranya langkah ini tidak mencukupi, berjumpa dengan pakar dermatologi anda untuk bertanya tentang rawatan perubatan seperti retinoid, antibiotik dan isotretinoin.

Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Apakah punca jerawat?

Di dalam jerawat, ketidakseimbangan hormon yang disebut androgen menyebabkan kelenjar sebum menghasilkan banyak minyak. Hormon yang sama menyebabkan peningkatan pengeluaran sel kulit yang melapisi pori. Pori kemudiannya tersumbat dengan campuran sel dan sebum lalu menjadi tempat pembiakan bakteria yang menyebabkan jerawat. Ini mengakibatkan beberapa jenis jerawat daripada bintik merah hinggalah pustula atau sista yang dalam serta menyakitkan.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

1 quote-marks

Bagaimanakah saya boleh menghilangkan jerawat belakang?

Jerawat ringan pada badan dapat diatasi dengan penyelesaian dermokosmetik yang betul. Bersihkan kulit dengan lembut dua kali sehari dengan gel pembersih berbuih. Ikuti penjagaan kulit harian dengan bahan aktif seperti asid salisilik, niacinamide dan pirokton olamin.


Ketahui lebih lanjut

Adakah ini membantu?

BETUL
ATAU PALSU

GULA BOLEH
MEMBURUKKAN JERAWAT.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa makanan dengan Indeks Glisemik yang tinggi - makanan yang menyebabkan gula darah melonjak - boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Kami tahu berkata-kata lebih mudah daripada melakukan. Namun, demi menjaga kesihatan kulit anda, jauhi gula-gula, minuman bergula dan makanan yang dibuat daripada tepung putih dan amalkan makanan berserat tinggi seperti bijirin dan kekacang.
Ketahui Lebih Lanjut

MEMICIT JERAWAT AKAN
MEMBURUKKAN KEADAAN.

BETUL An illustration of a correct answer to a question.

Walaupun kelihatan seperti jalan yang mudah, memicit jerawat sebenarnya akan memburukkan lagi kulit anda yang mudah berjerawat kerana ia boleh merosakkan folikel rambut yang dijangkiti dan meningkatkan keradangan. Anda juga boleh menyebarkan jangkitan baharu dengan kuku anda. Oleh itu, memicit jerawat ialah tabiat berbahaya dan sebaiknya harus dielakkan!
Ketahui Lebih Lanjut

COKLAT TIDAK BAIK
UNTUK KULIT YANG MUDAH BERJERAWAT.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Tiada bukti kukuh bahawa coklat mempunyai kesan terhadap jerawat. Walaupun semua orang berbeza, jerawat boleh menyebabkan kulit bermasalah pada sesetengah orang. Coklat hitam sebenarnya penuh dengan antioksidan yang baik untuk kulit!
Ketahui Lebih Lanjut

MAKANAN BERMINYAK
BERSAMAAN KULIT BERMINYAK.

SALAH An illustration of an incorrect answer to a question.

Mitos jerawat yang biasa ialah minyak di pinggan anda menjadikan lebih banyak minyak di dalam pori. Namun, tiada langsung kaitan antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, diet yang kaya dengan lemak tepu boleh mencetuskan keradangan mikro di semua organ tubuh, termasuk kulit. Secara ringkasnya, bakon dan kerepek tidak akan menyebabkan jerawat tetapi kesederhanaan ialah dasar terbaik untuk kesihatan keseluruhannya.
Ketahui Lebih Lanjut

Remaja
Jerawat

Ramai remaja cuba menyamarkan kulit mereka yang rawan jerawat dengan kosmetik yang menyumbat pori yang hanya akan memburukkan lagi masalah. Untuk mencegah cela, penggunaan pembersih lembut dan dermokosmetik dengan bahan aktif yang betul sangat membantu dalam menangani kulit yang mudah berjerawat remaja dalam kebanyakan keadaan.

Sekiranya keadaan bertambah teruk, pakar dermatologi anda akan menasihatkan cara yang betul untuk menangani kulit anda yang mudah berjerawat.

Dalam bahagian ini, kami akan mengupas tentang jerawat remaja, daripada punca dan gejala hinggalah penyelesaian dan rawatan. Kami juga akan menawarkan banyak petua praktikal supaya anda berada di landasan yang betul ke arah kulit yang bersih. Anda juga akan menjumpai artikel yang menerangkan sebab kebanyakan rawatan jerawat remaja memerlukan masa untuk berkesan, dan mengapa “penawar semalaman” yang mungkin anda jumpa dalam talian mesti diambil dengan garam yang secukupnya.

PEMBACA
YANG DIHORMATI

Maklumat yang dipaparkan di sini adalah hanya untuk tujuan pendidikan umum dan tidak boleh menjadi pengganti nasihat perubatan profesional. Anda hendaklah selalu mendapatkan nasihat penyedia kesihatan yang berkelayakan untuk sebarang soalan perubatan.